Kapallinen kirsikoita
Kirpeitä kirsikoita, makeita mansikoita - sekamarjoja sekalaisia.
keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005
tiistaina, marraskuuta 29, 2005
Kuin satakielet
Konstantin Paustovski kertoo elämäkertasarjassaan, miten ennen vallankumousta Moskovan poliisien pillit liversivät kuin satakielet. Samaa kirjoittaa Mihail Bulgakov kirjassaan "Saatana saapuu Moskovaan": "Mitä siinä viserrät kuin satakieli?"
Kun kerran Leningradissa - Pietari oli silloin vielä Leningrad - en ehtinyt riittävän nopeasti kadun yli, poliisipilli alkoi visertää. Vakuutan: se liversi kuin satakieli.
maanantaina, marraskuuta 28, 2005
Syrjäytyminen ja syrjäyttäminen
sunnuntai, marraskuuta 27, 2005
perjantaina, marraskuuta 25, 2005
Tyhjentävä vastaus
Katupoika, monessa mukana ollut löytölapsi vastaa yllättäen oikein kilpailun "Kuka voittaa miljardin?" kaikkiin kysymyksiin. Kun hän kertoo tarinansa, jokainen kysymys liittyy hänen elämäntarinaansa. En ole vielä ehtinyt loppuun. Toivon, että tarina auttaa hänet poliisin kidutuskammiosta onnelliseen loppuun (kilpailun järjestäjällä ei ole miljardia rupiaa, joten Ram Mohammed Thomas on pakko julistaa huijariksi; lahjotut poliisit kiduttavat hänestä tunnustusta irti). Oliver Twist ei kohdannut näin monia elämän varjopuolia. Silti Ram ei ole sentimentaalinen orpo. Hänelle soisi lopussa sen miljardin, miten epätodennäköiseltä se tarinan mittaan vaikuttaakaan. Ja Bollywoodin tekemän värikkään musikaalin!
torstaina, marraskuuta 24, 2005
Sir Isaac Newton
Newton sai 61,8 % kansalaisten äänistä, kun kysyttiin, kumpi suurmiehistä on vaikuttanut eniten tieteeseen. Myös 82,6% akatemian jäsenistä piti Newtonin merkittävämpänä hahmona tieteen kannalta. Newtonin panosta ihmiskunnalle piti puolestaan suurempana 50,1 prosenttia yleisöstä. Asiantuntijoista 60,9% jakoi mielipiteen.
Tietynlainen yllätys minulle on se, että britit eivät tunnu olevan varmoja siitä, miltä suurmies näyttää. Ainakin brittiläinen kuvakokoelma tuntuu esittävän useampaa eri miestä. Lieköpä tuolla niin väliä. Ei kukaan tiedä sitäkään, miltä Shakespeare oikeasti näytti (paitsi että hänellä oli pakeneva hiusraja).
keskiviikkona, marraskuuta 23, 2005
Päivän uutisia
Maailman rumin koira Sam on kuollut 15 vuoden kypsässä iässä. Arvonimensä se sai kolmessa peräkkäisessä kisassa. Kuvasta ei välttämättä käy ilmi, että Sam oli kiinalainen harjakoira.
Oopperan kummitus
maanantaina, marraskuuta 21, 2005
Mongolihevosia
Pistin blogiini Mette miettii tänään asiaa mongoleista. Siinä tuli kirjoitettua mongolihevosistakin. Olen pitänyt niiden pyöreistä muodoista siitä asti, kun jossakin museossa näin kiinalaisen veistoksen, joka oli täydellinen. Luulin ensin, että veistoksen hevonen oli niin pyöreä ja pienikavioinen taiteellisista syistä, mutta olen oppinut, että mongolihevoset ovat sen mallisia.Pikku kuvassa on Przewalskin hevonen, alkuperäinen jääkauden hevonen, jonka rotu on säilynyt Mongoliassa. Alla on luolamaalaus, joka selvästi esittää samaa alkuperäistä hevosta, jonka sukua mongolihevosetkin ovat.
sunnuntai, marraskuuta 20, 2005
Me hitaat hämäläiset
perjantaina, marraskuuta 18, 2005
Elämäni valo
torstaina, marraskuuta 17, 2005
Kuu ja Mars
Jouduin eilen kipaisemaan kauppaan ennen yhdeksää illalla. Taivaalla loisti täysikuu ja sen vieressä punaisena Mars. Miten nämä taivaalliset kappaleet vievätkin ihmisen irti arkisista huolistaan (ja melkein auton alle)!
keskiviikkona, marraskuuta 16, 2005
Päivän sitaatti
- Iréne Némirovsky: Ranskalainen sarja
tiistaina, marraskuuta 15, 2005
Korppi
Edgar Allan Poen "Korppi" on sointuvassa jylhyydessään eräs niistä runoista, joita lausun ääneen itsekseni - osaan siitä säkeistöjä ulkoa. Niilo Idmanin käännöksenä:
Kahistessa uutimien, talven viiman tuutimien
jouduin valtaan hurjan kammon, kuin en ennen milloinkaan.
Vihdoin sentään pois sen hääsin, tunteitteni herraks pääsin,
kun ma kauan hoin ja sääsin: kohta siitä selvän saan
ulkona kai seisoo joku oveani kolkuttain,
myöhä vieras on se vain.
Suomennoksen teho ei välity alkukielisestä runosta, sitä suurempi sääli. Suomen kieli soveltuu erityisen hyvin tunteita välittävään runouteen.
maanantaina, marraskuuta 14, 2005
Storsjö
Viranomaiset ovat poistaneet uhanalaisen eläinlajin suojelun hirviöltä, jonka otaksutaan asustaan Jämtlannin Storsjö-järvessä. Metsästyslupa koetaan monilla tahoilla loukkaavana.
Storsjön peto on ilmeisesti ruotsalaisten ikioma hirviö, joka vetää turisteja. Minua viihdyttää ajatus, että jossakin vaiheessa otus on julistettu uhanalaiseksi eläinlajiksi ja suojeltavaksi. Keksivätkö tällaista muut kuin ruotsalaiset? Loch Nessin hirviötä ei varmaan ole keksitty julistaa suojelluksi. Lisää juttuja kansankodista!
sunnuntai, marraskuuta 13, 2005
lauantaina, marraskuuta 12, 2005
Aliens
So, when the aliens walked out of the trees across the rutted road and asked her what her personal label was, her first thought was that she'd stepped into the middle of TV movie set. She looked around for cameras. Then she thought, no, she'd seen ET arrivals done better, far more believably, and certainly with better actors playing the abductee than herself, so it was a joke. A moment's consideration of the creatures before her, however, told her they couldn't be humans in costume. Entirely the wrong shape and the wrong size.
Her final reaction was that she'd wanted to get away from home, sure, but an alien abduction was ridiculous.
- Sheri Tepper: The Fresco
Tihkusateisena päivänä nautin Sheri Tepperin muunnelmasta aiheesta "muukalaiset valloittavat Maan ja panevat asiat kohdalleen". Maan ihmiset puolestaan joutuvat panemaan muukalaisten uskonnollisen perimätiedon uusiksi ennen kuin tuho tulee kaikille. Nautittavaa.
perjantaina, marraskuuta 11, 2005
TV-ohjelmat
Viime viikolla oli Blogistanissa puhetta "vääristä televisonkatsojista" ja sen sellaisesta. Sain päähäni tilastoida, miten väärin meidän pikku ydinperheessämme televisiota viikon aikana katsellaan. Mukana listalla eivät ole ohjelmat, jotka vain pyörivät taustalla, vaan ohjelmat, joita todella katseltiin.
Ei taida olla meistä iloa mainostajille, eihän? Muu käytettävissä oleva aika meni lukemiseen, bloggaamiseen, taloustoimiin ja yleensä elämiseen.
Olisiko tästä meemiksi?
torstaina, marraskuuta 10, 2005
keskiviikkona, marraskuuta 09, 2005
Kaamos
Vastustamme kaamosta tuikuilla. Parvekkeella on vanhanaikainen punainen lyhty, jossa palaa tuikku. Niin pieni kuin se onkin, se loistaa upeasti kaupungin yllä (kuten totean, kun tulen pimeällä kotiin). Kerros on kuudes ja talo korkealla. Minusta on hauska ajatella, että meidän pikku lyhtymme näkyy koko kaupungin yli.
Muita kaamoksenvastustamiskeinoja ovat vaniljatee, paistettu kananmuna paahdetulla leivällä ja miehellä suklaajäätelö. Ja tietysti köllöttely sen kaikkein vanhimman punaisen täkin alla, joka olisi pitänyt heittää roskiin jo kauan sitten.
maanantaina, marraskuuta 07, 2005
lauantaina, marraskuuta 05, 2005
Dr. Phil
Meksikolaisten rotu?
perjantaina, marraskuuta 04, 2005
Ylpeys ja ennakkoluulo
Ylpeys ja ennakkoluulo - kuvitusta vuoden 1949 painoksesta
Olen usein syvästi närkästynyt kirjojen kansikuvista. Erityisesti minua jurppivat historiallisten romaanien kannet, jotka kuuluvat toiseen aikakauteen tai antavat väärän kuvan kirjan luonteesta. Oivallinen esimerkki on Jane Austenin "Ylpeys ja ennakkoluulo". Minun kappaleeni on kauniisti kuvitettu vuoden 1949 painos, jonka kuvittajan nimeä ei kirjasta löydy (usein esiintyvä laiminlyönti). Kuvien henkilöt liikkuvat hillityn viehkeästi Austenin aikakauden puvuissaan.
Sen sijaan nämä kolme näytettä englanninkielisten kirjojen kansista jättävät toivomisen varaa. Vasemmanpuolisessa kannessa neitojen asut lähestyvät biedermeier-tyyliä, keskimmäisessä kuvassa viktoriaaninen sulho löytää neitonsa torkkumassa tavalla, johon Austenin aikakautena ei olisi syyllistytty, ja oikeanpuoleinen kansi on täydellisesti eksyksissä. Siinä on Napoleon III:n keisarinna Eugenie hovinaistensa ympäröimänä krinoliineissaan.
Viimeisin suomennos on luultavasti saanut kanteensa kuvan jostakin filmi- tai TV-sovituksesta. Asut ja tyyli ovat täysin väärät. Tällainen kansi kävisi Catherine Cooksonin kirjaan tai juuri ja juuri johonkin Thomas Hardyn maalaiselämän kuvaukseen, mutta Austenin herrasmiehiä ei löydetä tällä tavoin pukeutuneina kuolleinakaan.
torstaina, marraskuuta 03, 2005
Civilization
Civilization houkuttaa taas! Bloggaaminen vei välillä kaiken ajan, mutta kun pimeys iskee, herää halu maailmanvalloitukseen.
Civilization I ei ollut minun koppani kalaa, mutta eräs ystävä kulutti siihen elämänsä ja toi ensimmäisenä tietoisuuteeni sanan "Civilization".
Civilization II iski tajuntaan. Toinen ystävä lahjoitti pelin minulle.
Civilization III -version antoi aviomies syntymäpäivälahjaksi. Se voittamisen kanssa kamppailen vieläkin.
Civilization IV - haave taivaanrannassa.
Jos peli-into käy liian suureksi, voi aina mennä ja liittyä Civilization Anonymous -ryhmään.
keskiviikkona, marraskuuta 02, 2005
Lehtipuhaltimet