perjantaina, marraskuuta 25, 2005

Tyhjentävä vastaus

Vikas Swarupin "Tyhjentävä vastaus" on veijariromaani, joka kertoo kaiken Intian suurten kaupunkien katulasten elämästä. Vikas Swarup on diplomaatti, joka on toiminut Turkissa, Etiopiassa ja Yhdysvalloissa. Esikoisromaani on jo julkaistu 14 maassa ja siitä on tekeillä elokuva ja musikaali. En kummastele. Kirja on hilpeä ja surullinen, nopeasti luettava ja mieleen jäävä.

Katupoika, monessa mukana ollut löytölapsi vastaa yllättäen oikein kilpailun "Kuka voittaa miljardin?" kaikkiin kysymyksiin. Kun hän kertoo tarinansa, jokainen kysymys liittyy hänen elämäntarinaansa. En ole vielä ehtinyt loppuun. Toivon, että tarina auttaa hänet poliisin kidutuskammiosta onnelliseen loppuun (kilpailun järjestäjällä ei ole miljardia rupiaa, joten Ram Mohammed Thomas on pakko julistaa huijariksi; lahjotut poliisit kiduttavat hänestä tunnustusta irti).

Oliver Twist ei kohdannut näin monia elämän varjopuolia. Silti Ram ei ole sentimentaalinen orpo. Hänelle soisi lopussa sen miljardin, miten epätodennäköiseltä se tarinan mittaan vaikuttaakaan. Ja Bollywoodin tekemän värikkään musikaalin!