perjantaina, marraskuuta 04, 2005

Ylpeys ja ennakkoluuloYlpeys ja ennakkoluulo - kuvitusta vuoden 1949 painoksesta

Olen usein syvästi närkästynyt kirjojen kansikuvista. Erityisesti minua jurppivat historiallisten romaanien kannet, jotka kuuluvat toiseen aikakauteen tai antavat väärän kuvan kirjan luonteesta. Oivallinen esimerkki on Jane Austenin "Ylpeys ja ennakkoluulo". Minun kappaleeni on kauniisti kuvitettu vuoden 1949 painos, jonka kuvittajan nimeä ei kirjasta löydy (usein esiintyvä laiminlyönti). Kuvien henkilöt liikkuvat hillityn viehkeästi Austenin aikakauden puvuissaan.


Sen sijaan nämä kolme näytettä englanninkielisten kirjojen kansista jättävät toivomisen varaa. Vasemmanpuolisessa kannessa neitojen asut lähestyvät biedermeier-tyyliä, keskimmäisessä kuvassa viktoriaaninen sulho löytää neitonsa torkkumassa tavalla, johon Austenin aikakautena ei olisi syyllistytty, ja oikeanpuoleinen kansi on täydellisesti eksyksissä. Siinä on Napoleon III:n keisarinna Eugenie hovinaistensa ympäröimänä krinoliineissaan.


Viimeisin suomennos on luultavasti saanut kanteensa kuvan jostakin filmi- tai TV-sovituksesta. Asut ja tyyli ovat täysin väärät. Tällainen kansi kävisi Catherine Cooksonin kirjaan tai juuri ja juuri johonkin Thomas Hardyn maalaiselämän kuvaukseen, mutta Austenin herrasmiehiä ei löydetä tällä tavoin pukeutuneina kuolleinakaan.


Viimeisin näyte on kummallisin. Tosin kyse ei ole Austenin kirjasta itsestään, vaan joistakin "tulkinnoista". Kysyn silti, mitä tekemistä Magritten surrealismilla on Austenin selkeän maailmankuvan kanssa?

2 Comments:

At 9:08 ip., Blogger Silke said...

Kuinka mukava huomata, että joku toinenkin oli tehnyt saman havainnon.
Vasta eilen blog maailman löytäneenä ihastelin blogiasi ja kuvia siellä.. Minäkun en omaani ole vielä kuvia osannut laittaa. Mutta opin.

Iloa elämääsi

 
At 7:05 ip., Anonymous Hane said...

Kuvitus kirjassasi on luultavasti C.E Brock´n piirtämää. Minulla on uudempi painos, jossa on saman tekijän kuvitus ja ainakin nimikirjoitus tuossa kuvassa on samannäköinen.

 

Lähetä kommentti

<< Home