maanantaina, maaliskuuta 10, 2008

Mitä niissä kouluissa nykyään opetetaan?

Haluan heti selvittää, että otsikko ei tarkoita opettajien työn vähättelemistä, vaan on sitaatti C.S.Lewisiltä. Kyllä minä tiedän, että opettjat yrittävät parhaansa. Kauhistelen vain sitä yleisen tietämättömyyden määrää, joka välillä tulvii ylitseni.

Nyt olen käymässä Suomi24-keskustelupalstalla keskustelua, joka toi ongelman taas kerran esiin.

Alkajaisiksi nimimerkki "Ruutisalaliitto" kirjoitti otsikolla "Kuningas Jaakko I, äitinsä murhaaja" seuraavasti:

- Elokuvassa "Gunpowder, Treason & Plot", ("Ruutisalaliitto"), ohjaus Gillies MacKinnon, Englanti 2004, näytetään, kuinka Englannin kuningas Jaakko I (eli King James I, joka oli myös Skotlannin kuningas, Jaakko VI, eli King James VI) murhauttaa äitinsä, Skotlannin kuningattaren Maria I:n, päästäkseen Englannin kuninkaaksi.


Minä reagoin kertomalla, että Maria Stuartin mestautti kuningatar Elisabeth ja että ruutisalaliitto tapahtui 20 vuotta sen jälkeen. Vahvistukseksi pistin linkin Wikipediaan. Nimimerkki "Ruutisalaliitto" otsikolla "Miksi elokuva väittää muuta?"

- Wikipediahan kertoilee paljon muutakin, mikä ei ole samassa linjassa sellaisen historiankirjoituksen kanssa, joka ei ole valloittajien kirjoittamaa. Historiaahan on kirjoitettu aina uusiksi valloittajien propagandapyrkimysten mukaan, eikä Neukut olleet ainoa lajissaan. Miksi Ruutisalaliitto-elokuvan näkemys olisi sen "epätotuudenmukaisempi" kuin wikipedian? Kumpaa uskoa?


Seuraavaksi keskusteluun liittyi nimimerkki "Plaattojen lukija" ja alkoi esittää väitteitä holocaustista, mihin aiheeseen keskustelu sitten siirtyi. "Plaattojen lukijan" loppulause:

- Amerikkalainen Reader's Digest -lehti tiesi kertoa jo vuonna 1914, että Euroopassa oli kaasutettu 6 miljoonaa juutalaista. Ohhoh, onpa melekoonen ennustajalehti! "Sattumalta" oli "uhrien" lopullinen kokonaismäärä sitten juuri tuo tasan 6 miljoonaa vuosikymmeniä myöhemmin.

Kävin vielä vilkaisemassa tietoja tuosta alussa mainitusta elokuvasta, joka osoittautui television minisarjaksi, joka ei väitä mitään hölmöä vaan hyvinkin historian mukaisesti kuvaa tarinan Maria Stuartin paosta ruutisalaliittoon asti. Katsoneet kehuvat erityisesti kuningas Jaakon esittäjän näyttelijäsuoritusta.

Olen järkyttynyt, en siis TV-sarjasta, jonka haluaisin nähdä, vaikka tietysti se esitettäisiin yöllä (ehkä on esitettykin), vaan siitä tiedon määrästä, jota molemmat esittelemäni keskustelijat omaavat, ja myös siitä halveksunnasta, jota nämä besserwisserit esittävät Wikipediaa kohtaan. Kun ehdotan käymään kirjastossa ja lukemaan asioista kirjoista, kohtaan järkyttyneen hiljaisuuden.