perjantaina, syyskuuta 28, 2007

Fundamentalismia

Meillä Suomessa taidetaan yhdistää fundamentalismi Islamiin, eikä kokonaan ilman syytä. Tätä ajattelutapaa löytyy kyllä muualtakin. Viimeisin esitys oli Intiassa, josa Richard Gere kaappasi Bollywood-näyttelijättären käsivarsilleen, taivutti ja suuteli poskelle.

http://edition.cnn.com/2007/SHOWBIZ/Movies/09/27/people.gere.ap/index.html

En tiedä, kauanko linkki toimii, mutta tyttöparka on vaikeuksissa. Tilaisuus oli hyväntekeväisyysesitys AIDS-potilaiden hyväksi viime huhtikuussa. Fundamentalistihindujen ryhmä nosti oikeusjutun säädyttömästä esiintymsiestä. Gere sai maahantulo kiellon, näyttelijätär Shilpa Shetty maastapoistumiskiellon.

Kokein oikeus kumosi tuomion. Nyt Shilpan piti lentää Berliiniin musikaalinsa avjaisnäytäntöön. Lentokenttävirkailijat eivät olleet saaneet tietoa tuomion peruuntumisesta. Shilpa pidätettiin ja häntä kuulusteltiin tuntikausia.

Emme me Suomesskaan ole vapaita tästä. Olen riittävän vanha muistamaan Salama-sodan, jossa Hannu Salama tuomittiin jumalanpilkasta, koska "Juhannustanssit"-kirjassa yksi henkilö kännipäissään piti pilasaarnan. Se kuului henkilökuvaan, mutta silloin tietääkseni useat henkiöt alekirjoittivat kansalaisadressin pelkän kopioidun pilasaarnan vuoksi vaivautumatta lukemaan kirjaa.

Vuonna 1973 Margareta Keskitalo julkaisi kirjan "Tabut". Minulla oli sukulaisia Kangasalla, joten tiedän tämän varmuudella: opettaja antoi kirjan lukiossa luettavaksi. Joku kopioi kirjasta muutaman rivin ja kävi näyttämässä sitä lukiolaisten vanhemmille palopuheen saattelemana. Näiden rivien perusteella - vaivautumatta lukemaan kirjaa - vanhemmat nostivat metelin ja paitsi, että krija poistettiin, oli lähellä opettajankin lähtö.

Eikö tule "Saatanalliset säkeet" kummasti mieleen?

Jestas, että minua suututtaa, kun tapaan fundamentalismin yhdistyneenä tahalliseen tietämättömyyteen. Oli maa tai uskonto mikä tahansa.

(Sivumennen sanoen, Kyproksella on vilkkaasti toimiva juutalainen vihkikappeli. Israelin rabbit hyväksyvät juutalaisiksi vain ne, joilla on juutalainen äiti, ja monet Venäjältä tulleet omaavat pelkästään juutalaisen isän. He pääsevät naimisiin vain ulkomailla.)