sunnuntaina, huhtikuuta 06, 2008

Kaikuja menneisyydestä

Iltasanomat uutisoi serbistä, joka pani omaisuuden puoliksi:

Branko Zivkov, 76, teki työtä käskettyä. Hän nimittäin pisti kaiken mahdollisen irtaimen puoliksi vasaroista ja kylvökoneesta lähtien.

Homma hoitui uutistoimisto Reutersin mukaan hiomakoneella. Aivan kaikkea Zivkov ei sentään kahteen osaan nyrhinyt.

- En ole vielä päättänyt, miten halkaisen lehmän. Hänen pitää päättää, mitä haluaa - sarviosan vai häntäosan, suivaantunut maanviljelijä kertoi paikallisille viestimille torstaina.

Koska osa asianosaisista on jo mullan alla, voin kertoa, että aikoinaan vanhempani erosivat ja toinen aviopari erosi myös. Isäni ja se toinen rouva, josta tuli äitipuoleni, todistivat toisiaan vastaan samana päivänä oikeudessa (siihen aikaan tarvittiin vielä uskottomuustodistus) . Tuleva äitipuoleni oli kiukutellut, koska hänen silloinen miehensä oli odottanut hänen hoitavan perunamaan. Hän oli valittanut, että se rasittaa häntä. (Tämän tarinan kertoi sen toisen pariskunnan mies äidilleni.)

Kaikki pantiin puoliksi. Tuleva äitipuoleni (tällä hetkellä isäni uusissa naimisissa oleva leski) pani kaiken niin kirjaimellisesti puoliksi, että hän kiipesi talon yläkerrassa vuokralla asuvan nuorenparin keittiöön ja koppasi sieltä sähkölevyn, otti puutarhakeinusta katoksen (!) ja mittasi perunamaan tarkoin kahteen osaan ja kaivoi perunat ylös (kesäkuussa). Mies seisoi vieressä ja hoki: "Älä nyt vain rasita itseäsi."

Olin jonkinlaisissa väleissä äitipuoleni kanssa sen jälkeen, kun isäni ja perunankaivaja menivät naimisiin, mutta koskaan en kysynyt (vaikka aina kutkutti), mitä he tekivät sillä puutarhakeinun katoksella kerrostalossa...

No, voin kertoa tarinan loppuunkin. Äitipuoleni entinen mies joutui tietysti maksamaan rahana talon arvosta puolet. Hän ei tohtinut ottaa pankkilainaa. Naapuritalossa asunut naimaton nainen tarjoutui antamaan rahat, mikäli äkillisesti vapautunut naapuri naisi hänet, ja näin tapahtui. Isäni ja äitipuoleni elivät aviossa isäni kuolemaan saakka; vajaa kuukausi isäni kuolemasta äitipuoli oli jo Espanjassa lomalla uuden miehen kanssa. Äitini järjesti minulle muutamia isäpuolia, joista yksi oli espanjalainen ja toinen minun ikäiseni. Sisareni sylki nauloja, mutta minusta hommaa oli kiinnostavaa seurata ja äidilläni oli hauskaa. Hänkin on jo edesmennyt.

Minua huvittaa seurata "Tohtorit"-sarjaa, jossa Caroline ei millään tajua, miksi hänen äitinsä haluaa naida nuoremman miehen. Sivusta seuranneena voin kertoa, että ikä ei vaikuta, muut seikat ovat tärkeitä. (Sen espanjalaisen isäpuolen muuten vei iäkäs, mutta rikas saksalaisrouva.)