keskiviikkona, toukokuuta 03, 2006

Puhetaidon puutetta

Kuuntelen välikysymystä vanhusten hoidosta. Opin koko ajan uutta kieltä. Nyt juuri annoin opettaa itselleni kullanarvoisen fraasin:

inhimillisen välittämisvastuun ulkoistaminen

Tätä käytti herrahenkilö, joka onnistui sijoittamaan samaan puheenvuoroon Ehrnroothin, sotaveteraanit ja suuret ikäluokat.

Kummastelen saman tien, miksi eduskunta ei perusta puhetaidon kurssia. Päivi Räsänen piti loistavan avauspuheen, koska hän todella puhui, ei lukenut paperista. Puhe oli kuin sotatorven törähdys ja alkoi tavalla, joka nostatti kaikki kuuntelemaan: koskettava kuvaus äidin kohtelusta. Sitten Räsänen vasta ilmoitti, että kyseessä oli sitaatti hänen saamastaan kirjeestä. Näin puhe pitää aloittaa! Ranskan vallankumousta ei koskaan olisi aloitettu puhumalla paperista.

Toinen osa välikysymystä on televisiosta näkyvä mielenkiinnon puute. Samaa olen usein ihmetellyt eduskunnan televisioitujen kyselytuntien aikana. Eivätkö kansanedustajat tajua, että ihmiset kummastelevat, missä he luuhaavat, vai eivätkö he vain välitä? Todellista työtä ei kaiketi tehdä salissa, mutta kunhan vaalit tulevat, tämä kaikki vaikuttaa. Ihmiset haluavat nähdä, että edustajat viitsivät (edes) kuunnella.