maanantaina, kesäkuuta 06, 2005

Numeroita

Huonon onnen numeroita

Länsimaissa on yleisenä käytäntönä, että hotelleissa ja sen sellaisissa ei ole kerrosta 13, koska ihmiset eivät halua asua huonon onnen kerroksessa.

Shanghaissa opiskelijoilla on tutkintoaika. Siellä taksiyhtiö on ottanut liikenteestä kaikki taksit, joiden numerossa on "4", koska se kuulostaa Shanghain murteella samalta kuin sana "epäonnistuminen". Shanghailainen bussiyhtiö on puolestaan antanut busseilleen määräyksen pysähtyä, jos opiskelijat viittovat. Busseissa on kolme paikkaa varattuna opiskelijoille. Jos joku istuu näillä paikoilla, hänen on tutkintoaikaan luovutettava se. Kilttiä.

Kiinalaiset ovat suuria sanamerkkien tulkitsijoita. Kurki merkitsee pitkäikäisyyttä, lepakko onnea, vai muistanko väärin? Meillä länsimaisilla suuri kauhun aihe, numero "666" on uhattuna. Heprean tutkijat ovat alkaneet epäillä, että pitäisikin pelätä numerosarjaa "616". Sellainen määrä haaskattua kauhua ja tuskaa kauppojen viivakoodeihin ja muuhun vastaavaan, ja kaikki menee uusiksi. Vähän kuin "millennium", vuosi 2000, tai toisten mukaan "2001" (joka ei kuulosta ollenkaan niin kiehtovalta) ja koko juttu perustui väärinkäsitykseen.