maanantaina, toukokuuta 30, 2005

Puut, kaikki heidän vihreytensä

Puut, kaikki heidän vihreytensäSuomalaisissa kansanrunoissa kaadetaan puita, ei istuteta. Väinämöinen sentään säästää yhden puun "kokolle istumasijaksi". Kari Tarkiainen on kertonut kirjassaan "Januksen kahdet kasvot", että Virossa Laiusen pitäjässä on iso, vanha lehmus, jonka sanotaan olevan Kaarle XII:n istuttama. Kaarle vietti Laiusessa aikaa 18-vuotiaana, kävi lumisotaa ja harrasti muita poikamaisuuksia, niin kuningas kuin olikin. Ennen lähtöään hän vielä istutti kolme lehmusta, joista yksi siis olisi vielä jäljellä.

Tarkiainen jatkaa, että Viro on täynnä kansantarinoita Kaarle XII:n puista. Viron kansanrunousarkistot tuntevat 65 Kaarlen istuttamaksi väitettyä puuta tai jopa keppiä, jotka juurtuivat ja viheriöivät. Ei siinä kaikki: Siperiassa asti tunnetaan taruja, joissa Ruotsin kuningas istuttaa puita. Siperiassa hän vain istuttaa ne ylösalaisin shamaaniperinteen mukaan. Kuoleman valtakunnassa kun kaikki on nurinpäin.

Amerikkalaisilla on oma kansanperinteensä, Johnny Omenansiemen. Ray Bradburyllä on "Marsin aikakirjoissa" tarina nuorukaisesta, joka kulkee halki Marsin ja kylvää siemeniä. Hän on tullut siirtolaiseksi, mutta ei pysty hengittämään hapetonta ilmaa. Hän muistaa Johnny Omenansiementä ja alkaa kylvää siemeniä, vaikka hänelle kerrotaan, että hänen toimintansa on turhaa ja typerää. Yhtenä aamuna hän nousee leirinuotionsa äärestä, ja kaikki puut ovat yön aikana kasvaneet isoiksi. Puhdasta, raikasta happea tulvii ohueen ilmaan.


"Herra Benjamin Driscoll veti sisäänsä syvän henkäyksen raikasta ilmaa ja pyörtyi.
Ennen kuin hän uudelleen heräsi, oli viisituhatta uutta puuta kohottanut latvansa kohti keltaista aurinkoa."

Miksi meillä Suomessa vain kuljetaan kirves vyöllä kaatamassa isoja tammia? Miksi ei tällaisia vihreitä perinteitä?


Uskomatonta toimintaa

Tämänpäiväisessä Dr.Phil-ohjelmassa pariskunta riiteli sisustuksesta. Vaimo oli sisustanut koko talon "toscanalaistyyliin", koska hän halusi, että ihmiset ihailevat sisustusta. Mies halusi säilyttää olohuoneessa lempituolinsa ja -maalauksensa. Mitä tekikään Phil? Hankki salaa sisustajan, joka pisti yllätyksenä olohuoneen uusiksi mukaan lukien miehen tuolit ja taulut. Tuoli sentään säästettiin autotalliin ja miehelle hankittiin uusi samantapainen. Molemmat puolisot väittivät olevansa onnellisia.

Amerikkalaisilla on aivan eri käsitys yksityisyydestä kuin meillä Pohjolassa. Auta armias, jos joku tuppautuisi minun kotiini kalustamaan sitä oman päänsä mukaan! Muusinuijasta tulisi! Jo puuttuminen miehen omaan pyhään tuoliin (tai vaimon yhtä hyvin) on riittävä avioeron syy, ja kun sen vielä tekee ventovieras! Järkyttävää!

2 Comments:

At 5:59 ip., Blogger JM said...

Nojatuoliinsa ja mauttomaan tauluunsa kiintynyttä miestä helpotti varmaan julkisuus ja että sai sisustuksen lahjaksi. EikÃļs vaimon sisustuas ollut melkein yhtä mauton kaikkine kipsikoristeineen.
Nauratti, kun Phil ja ko aviomies lÃļivät käsiään yhteen kumppanuudesta - tosi harmitonta ja hauskaa viihdettä. Philkin miljoonineen piti kulunutta laiskanlinnaa, johon kissa oli oksentanut.

 
At 7:29 ip., Blogger Matti said...

Kirjastosta lÃļytyy SKS:n toimittama kirja Metsä ja metsänvilja, jossa on en-muista-kirjoittajan-nimeä hyvä artikkeli suomalaisten metsävihasta.

 

Lähetä kommentti

<< Home