sunnuntaina, toukokuuta 22, 2005

Fred Vargas

Fred Vargas

Fred Vargas on uusi tuttavuus dekkarialalla. Häneltä on suomennettu kolme kirjaa: "Pystyyn, kuolleet!", "Ei takkaa, ei tupaa" ja "Painu tiehesi ja pysy poissa". Kahdessa ensimmäisessä keskitytään epätavalliseen yhteisöön. Kolme historian opiskelijaa muuttaa ränsistyneeseen taloon, jossa esihistorian tutkia asuttaa pohjakerrosta, keskiajan tutkija keksikerroksen ja ensimmäisen maailmansodan asiantuntija kolmannen kerroksen. Väärinkäytösten vuoksi potkut saanut rikostarkastaja, erään pojan kummisetä, muuttaa ullakolle. "Pystyyn, kuolleet!" alkaa puusta, joka ilmestyy yhtenä yönä nurmikolle. "Ei takkaa, ei tupaa" -kirjassa rikoskomisarion tuttava, Pariisin vanhin ilotyttö haluaa apua kasvattipoikansa ongelmiin. "Painu tiehesi ja pysy poissa" -kirjassa tarkastaja Jean-Baptiste Adamsberg tutkii murhajuttua, johon liittyy kirppuja ja musta surma. Tässä historiantutkijat toimivat vain taustavoimina.

Kirjojen viehätys ei niinkään ole rikostapauksissa, vaan henkilöļiden persoonallisuuksissa. Jokainen sivuhenkilökin on elävä ja perin pariisilainen - ei ole mahdollista mistään muualta löytää tällaista ihmiskokoelmaa. Esimerkiksi sopii Joss LeGuern, bretagnelainen troolarikalastaja, joka on päätynyt Pariisiin lukemaan ilmoituksia ääneen - eräänlainen Keltaisen Pörssin maalaisversio. Joss tapaa jutella isoisänsä isoisän kanssa. Pappa hänelle huutajan työtä ehdottikin.

Fred Vargas on ilmeisesti kirjoittanutAdamsbergistä aikaisemminkin. Kirjassa mainitaan Adamsbergin rakastettu Camille, jonka sanotaan olevan kuningatar Mathilden tytä¤r. Ja että kuningatar Mathilde meni mereen. Tästäkin olisi hyvä lukea, mutta kun en, pahus soikoon, osaa ranskaa. Toivottavasti sarjan suosio jatkuu. Tuttu antikvariaatin pitäjä sanoi, että kirjoja kysytään kovasti. Ammattilaisen lausunto.


- Merkillistä, että vanhemmat ovat antaneet hänelle nimeksi Violette.

- Kuulkaa, komisario, vauvat eivät ole sillä tavalla lihavia, ei niistä voi arvata tuleeko niistä isona joka maastoon sopivia hyökkäysvaunuja.

- Fred Vargas: Painu tiehesi ja pysy poissaPäivän sitaatti

Timantti vasemmassa kädessä suojaa kaikelta pahalta.
- Fred Vargas: Painu tiehesi ja pysy poissa