perjantaina, toukokuuta 20, 2005

Kiltteydestä ja herkkyydestä

Kiltteydestä ja herkkyydestä

Kävin mieheni kanssa maailmanpoliittista keskustelua. Aiheena oli Guantanamon vankien Koraanien kohtelu. Ensin Newsweek kertoi, että Koraaneja oli häpäisty viemällä niitä mm. käymälään. Sitten puhkesivat mellakat. 15 ihmistä kuoli. Newsweek peruutti uutisensa. TV:n mukaan islamilainen maailma kieltäytyi uskomasta peruutusta. Nyt Kansainvälinen Punainen Risti kertoo, että Guantanamon vangit olivat vuosina 2002-2003 valitttaneet Koraanien häpäisevästä kohtelusta. Sellien tarkastajat olivat heitelleet kirjoja lattialle ja astuneet niiden päälle. Punainen Risti otti asian esiin ja heidän tietojensa mukaan tällaista ei ole tapahtunut vuoden 2003 jälkeen.

Mieheni on sitä mieltä, että vankiloissa Suomessakin sellitarkastuksissa Raamatut väliin lentävät seinään että viuhuu - hänellä on kuulemusperäistä tietoa asiasta. Hänen mielestään olen kiltti ja herkkä, kun valitan asiasta. Minä taas väitän, että olen yksinkertaisesti poliittinen realisti. Jos Yhdysvallat haluaa rauhoittaa Irakin ja Afganistanin, tällaista uskonnon loukkaamista ei pidä tapahtua. Tai siis ei olisi pitänyt. Äärimmäisen ylimielistä ja lyhytnäköistä. Joku kertoo joskus kuitenkin, ellei kaikkia todistajia kuopata kolmen metrin syvyyteen. Kun ollaan tekemisissä ihmisten kanssa, joille uskonto on tärkeä, sen huomioon ottaminen on realiteetti, ei kiltteyttä ja herkkyyttä. Mitkä eivät ole pahoja asioita nekään.

No, Amerikassa arvot ovat joka tapauksessa erilaiset kuin Euroopassa. Täällä ei naisvankeja panna synnyttämään käsiraudoissa ja aseistettu vartija huoneessa. Siellä pannaan. Täällä ei 14-vuotiasta panna koulussa jälki-istuntoon, koska hän halaa poikaystäväänsä tai kävelee käsi kädessä. Siellä pannaan.


Päivän sitaatti


Ihminen pystyy ennustamaan pyrstötähtien liikkeet, viiden vuorokauden sään, mannerlaattojen siirtymiset ja Hannu Aravirran seuraavat sanomiset. Mutta yhtä asiaa ihminen ei pysty ikinä ennustamaan - ottaako Hämeenkadulla jalkakäytävällä asteleva tamperelainen mies seuraavan sivuaskeleen oikealle vai vasemmalle.
- Matti Kuusela, Aamulehti
Käyttäytymiskoe

"Animal Planet" -kanavalla pyörii tällä hetkellä neljä eläinpoliisi-sarjaa - Miami, Houston, Denver ja New York. Kaikissa huostaan otetut koira pannaan käyttäytymiskokeeseen ja niiden perusteella ratkaistaan, voiko ne antaa lemmikeiksi vai lopetetaanko ne. Kokeessa annetaan ruokaa ja siirretään keinokädellä kippo pois, esitetään uhkaavaa koiran yläpuolella ja tuodaan toinen koira huoneeseen.

Mitähän koira ajattelisi, jos se tietäisi, että tämä kymmenminuuttinen on elämän ja kuoleman hetki? Entä jos ihmisille tehtäisiin sama?