torstaina, toukokuuta 19, 2005

Sorsia kaikkialla

Sorsia kaikkialla

Helsingin Töölössä sorsapari singahti keittiön ikkunasta sisään. Eloisa kuvaus Helsingin Sanomissa alkaa urossorsan pamahtaessa aamiaispöytään ja lehteälukevan miehen sanomalehdelle, jatkuu railakkaasti, kun naarassorsa "heitti muutaman voltin ilmassa ja mäjähti pöytätasolle keittiön takaosaan".

Edelleen tarina jatkuu urossosrsan rääkäisyllä ja paolla. Naarassorsa tepasteli eteiseen ja nyykähti parvekkeen ikkunaa vasten.

Tunnistan sorsien hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Erkko Larjon oman kertojanäänen tästä havainnollisesta kuvauksesta. Eläviä kielikuvia, havainnollisia verbejä.

Toinen sorsallinen tarina löytyi urheilusivulta. Sorsa liittyi tahtomattaan TPS:n puolustusketjuun, kun maaliin tähdätty jalkapallo osui lentävään lintuun. Tajuton sorsa kannettiin kentältä, mutta toipui myöhemmin.

Näin keväisin sorsat ovat usein uutisissa, mutta tavallisesti ne vain pesivät outoihin paikkoihin, eivät singahtele ympäriinsä. Tampereella sorsa (mahdollisesti sama) on eri vuosina pesinyt Tullintorilla, johon läheisen mainostoimiston väki järjesti vuorovartioinnin pesän rauhaa suojaamaan; Aseman Tunnelin päässä olevan ravintolan terassilla; ja Poliisitalon kukkalaatikossa, jolloin poikasten kuoriuduttua sorsueella oli poliisivartio, kun he taapersivat kohti lähintä järveä.Päivän sitaatti

Ei ole koskaan huono ajatus lähteä vähän kiertelemään sen jälkeen kun on kokenut kovia.
- Fred Vargas: Painu tiehesi ja pysy poissa