perjantaina, huhtikuuta 06, 2007

Ylpeys ja ennakkoluulo

YLE Teema ilahdutti pitkäperjantaita näyttämällä putkeen BBC:n hienon TV-sovituksen "Ylpeys ja ennakkoluulo". Kirjan tunnen alusta loppuun. lopusta ajlkuun ja keskeltä kumpaankin suuntaan, mutta silti tulee uusia ajatuksia mieleen. Esimerkiksi Elizabethin raikas fyysisyys: kirjassa mainitaan hänen kävelyretkensä, mutta television Elizabeth juoksi, harppoi ja heilutteli käsiään. Luultavasti Darcy pantiin loikkaamaan vaatteet päällä lammikkoon osoittamaan parin yhteensopivuutta.

Hirveä pastori Collins on matalakirkkolainen, kuten ilmenee hänen päähineestään (ja kirjassa esiintymisestään). Panee miettimään, miten lady De Bourgh valitsi hänet kirkkoherrakseen. Nimet De Bourgh ja D'Arcy ovat normanninimiä, eikä suvuilla luulisi olevan taipumusta puritaanisuuteen. Onko arvon ladyn tausta vähemmän hieno kuin hän väittää, vai onko imartelu niin kallisarvoista, että sille kannattaa uhrata seurakuntalaisten sielut?

Rahan korostaminen rakkauden edelle tulee erittäin hyvin esiin, kun rouva Bennet sanoo Darcystä: "Hänellä on 10 000 punnan tulot vuodessa. Hän on komein mies koko salissa." ja Elizabeth vastaa Janelle, joka kysyy, milloin hän huomasi rakastavansa Darcyä: "Luulen, että se alkoi, kun näin hänet Pemberleyssä."