maanantaina, heinäkuuta 04, 2005

Sukimista

Sukimista

Ihmisten ja eläinten eroja pohdittaessa on usein törmätty kysymykseen kielestä: miksi ihmiset puhuvat, mutta eläimet eivät? Tai yksinkertaistetusti: miksi kädellisille ei ole kehittynyt puhekieltä, vaikka ne ovat täysin kykeneviä siihen (oppivat merkkikielen).

Felipe Fernández-Armestro esittää täysin kelvollisen vastauksen kirjassaan "So You Think You're Human?". Ajatus kulkee näin: kehittyneet apinat elävät laumoissa, mutta ne ovat pienempiä kuin ihmisten laumat. Kun ihmiset siirtyivät vaihtelevampiin ympäristöihin, he tarvitsivat isompia ryhmiä turvallisuuden ja tehokkuuden vuoksi. Ryhmässä tarvitaan jatkuvaa sosiaalista kommunikointia, muuten ryhmä ei pysy koossa. Apinat hoitavat homman sukimalla. Vaikka ihmisetkin pitävät sukimisesta (täytyy pitää tauko ja mennä rapsuttamaan aviomiestä korvan takaa), isossa ryhmässä jatkuva kaikkien ryhmän jäsenten sukiminen vie tolkuttoman paljon aikaa. Piti keksiä jokin muu kanssakäymisen muoto. Keksittiin puhe. Siis: apinat eivät puhu, koska niillä ei ole siihen tarvetta.

Juttua voi jatkaa: kun ihmisryhmät vain laajenivat, puhe ei riittänyt rapsutukseksi. Piti keksiä muita keinoja. Ensin keksittiin kirjoitus, sitten kirjapaino, sitten Internet. Ei siksi, että ihmiset ovat niin viisaita, vaan koska ryhmät ovat niin suuria. MOT.