keskiviikkona, kesäkuuta 29, 2005

Balladi-John


Manly Wade Wellman piippuineen ja kansansoittajia

Olen taas sallinut itselleni nautinnon lukea Manly Wade Wellmanin Johnista, jolla on hopeakielinen kitara. Wellman syntyi Afrikassa, mutta muutti Appalakeille ja rakastui seutuun, ihmisiin ja kansanmusiikkiin. Hän loi balladeja esittävän Johnin, joka kulki hopeakielisen kitaransa kanssa ja karkotti monenlaisia pahoja henkiä, häijyjä ihmisiä ja outoja olentoja soitollaan, nyrkeillään ja Raamattuun perustuvilla taioillaan. John teki kerran töitä jopa presidentille:

The thing had begun when a Washington man followed me along to where I was to make some music for a wedding party at Sky Notch at the foot of Dogged Mountain. He allowed he'd come from the White House itself, with a duty for me to do. The President of the United States called upon me personally, and well you know that when the President of the United States calls upon you, you hark at him. You do his bidding.

Minulla on lähes kaikki John-tarinat, tämä presidentti-tarina on kaupungista, jota hallitsee Luciferia palvova kaunis nainen. John on hyvin lähellä langeta, vaikka hän aina muistaa rakkaansa Evadaren, joka kotona odottaa miestä matkoilta.

Johnin maalaiskieli ja maalaismieli tuottavat hyvän mielen. Tiesittekö muuten, että yksikään mies maailmassa ei ole täsmälleen 180 cm pitkä, koska Jeesus oli sen mittainen? Näin John sanoo.