sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2005

Kiinalainen oikeus

Kiinalainen oikeus

Eipä ole Kiinassa enää tuomari Deetä. Jonkin aikaa sitten uutisissa oli tarina kiinalaismiehestä, joka kärsi pitkää vankeustuomiota vaimonsa murhasta. Yhdentoista vuoden jälkeen vaimo löytyi elossa, terveenä ja toisissa naimisissa toiselta puolelta Kiinaa. Syylliseksi todistettu aviomies oli tunnustanutkin murhan, kun poliisi oli hänestä tunnustusta tarpeeksi kauan vääntänyt. Samaan aikaan, kun nainen katosi, löytyi murhatun naisen tuntemattomaksi mädäntynyt ruumis. Tuomio oli selvä, koska oli uhri, murhaaja ja tunnustus. Paitsi, että uhri siis oli hengissä.

"Murhaaja" vapautettiin ja tunnustuksen puristanut poliisi hirttäytyi. Nyt toinenkin "murhattu nainen" on ilmaantunut hengissä. Hänet oli myyty pakkoavioliittoon. Kylälle ei kerrottu tästä, ja kun joesta löytyi silvottu nainen, murhasta tuomittiin paikallinen teurastaja. Motiiviksi kehiteltiin oletettu varkaus ja perusteluna oli, että silvottu nainen oli paloiteltu "ammattimaisesti".

Nyt ilmaantunut, hengissä oleva nainen sanoo, ettei hän koskaan edes tavannut teurastajaa. Teurastaja oli kuitenkin tunnustanut murhan, ja hänet teloitettiin 15 vuotta sitten. Tässä on siis kaksi murhattua naista, joiden henkilöllisyys on tuntematon, kaksi viatonta miestä, jotka on tuomittu, ja vakava ongelma Kiinan oikeuslaitoksessa.

Tuomari Deenkin aikaan epäiltyjä ensin lyötiin kepillä jalkapohjiin ja sitten vasta alettiin kysellä.