tiistaina, heinäkuuta 12, 2005

Oikeutta

Amerikkalaisten kummalliset oikeuslaitokset

Tänään katsoin Dr.Philin uusintaa, mutta tätä jaksoa en ole aikaisemmin nähnyt. Pääjuttu koski kahta poikaa, jotka oli tuomittu isänsä murhasta. Paikalla oli kolme juryn jäsentä, jotka olivat sitä mieltä, että pojat olivat syyllisiä joko pesäpallomailan heiluttamiseen tai ainakin murhaajan päästämiseen sisään ja murhan katseluun. Juttuun osallinen aikuinen oli pedofiili, joka oli käyttänyt hyväkseen toista poikaa - ei tosin sitä, joka ehkä oli tappanut isän, vaan nuorempaa. Kaikki oli kovin sekavaa.

Juryn paikalla olevat jäsenetkin olivat kovin epävarmoja siitä, oliko tuomio oikea. Pojat kun tuomittiin aikuisina.

Minulle jä epäselväksi, olivatko pojat teon tapahtuessa 13- ja 14-vuotiaita vai 12- ja 13-vuotiaita. Kummastelen minäkin, miten sen ikäisiä voidaan tuomita aikuisina, jolloin tuomioksi voi tulla elinkautinen aikuisten vankilassa, jos tuomari niin päättää. Syyttäjä, jota myös kuultiin, sanoi, että Floridan lain mukaan murhasta syytetyt tuomitaan aikuisten oikeudessa. Hän sanoi myös, että laki on 200 vuotta vanha. 200 vuotta sitten 12-vuotias oli ymmärtääkseni jo mies; he ampuivat intiaaneja (ja tulivat ammutuiksi) ja sen ikäisiä lapsia oli Amerikan sisällissodan verilöylyissä ainakin rumpalipoikina ja sen tapaisina. Nyt on nyt; lakia pitäisi muuttaa. Vai pitäisikö? Jos lapsi pystyy hakkaamaan isältään pään tohjoksi pesäpallomailalla tai katselemaan päältä, kun toinen tekee sen, hän ansaitsee rangaistuksen, mutta millaisen? Ainakaan pedofiilin uhria ei pidä tuomita aikuisten miesten vankilaan, Amerikan vankilaolot kun ovat mitä ovat. Pakistanin rajaseudulla joukkoraiskausta käytetään rangaistuksena, mutta Amerikassa?

Siinä olen samaa mieltä juryn naisten kanssa, että en haluaisi olla tuomitsemassa. Taitaisin olla kehno juryn jäsen, inttäisin sitkeästi, että en voi tehdä päätöstä, ja koko oikeusjuttu jouduttaisiin peruuttamaan ja siirtämään toiseen oikeusistuimeen (niin kai tapahtuu, jos jury kieltäytyy antamasta yksimielistä päätöstä?).

Enkä halua lautamieheksikään.