maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Uskomatonta kohua


Pilapiirroskohu menee täyttä päätä järjettömyyksiin. "The Guardian" -lehti kirjoitti, että jupakka alkoi tanskalaisen lastenkirjailijan halusta tehdä pikku kuvakirja Muhammedin elämästä. Hän ei löytänyt kuvittajaa ja puhui asiasta mm. "Jyllands Posten" -lehden päätoimittajalle. Tanskalainen imaami, joka piirrokset ensin kävi levittämässä Lähi-Itään, oli Guardianin mukaan väittänyt lehdessä julkaistun todella herjaavia kuvia esimerkiksi sianpäisestä Muhammedista. Tässä ei tietenkään ole totuuden häivääkään.

Minua raivostuttaa. Uskonnolliset tunteet ovat jotakin, järjetön mellakointi jotakin aivan muuta. Ihmisten uskonnollisten tunteiden hyväksikäyttö heidän yllyttämisessään murhiin ja tuhopolttoihin on todellista uskonnon häpäisyä. Miten paljon mellakoijat asioista tietävät paljastui, kun CNN:n uutislähetyksessä yritettiin kovasti repiä siekaleiksi Sveitsin lippua. Vähintä, mitä voi vaatia, on, että otetaan asioista selvää ja sitten vasta lähdetään rähjäämään. Ja jossakin taas joku nauraa...

Epäilen, että mahdollisesti tosi, mutta tavattomasti liioiteltu huhu Guantanamon vartijoiden harjoittamasta Koraanin häpäisystä on taustana tälle kaikelle. Sekin huhu on paisunut; viimeksi Al-Jazeerassa väitettiin totena, että vartijat päivittäin tuhosivat Koraaneja. En millään suostu uskomaan sitäkään. Kirjan tuhoaminen on rankkaa puuhaa.