keskiviikkona, lokakuuta 19, 2005

Oikeussali

Oikeussalinäytelmiä

Kun katselin tänään Saddam Husseinia oikeudessa, mieleeni juolahti, miten eri tavoin tuomitut voidaan asettaa näytteille, jotta saataisiin juuri kulloinkin tavoiteltu vaikutelma. Esimerkiksi Venäjällä syytetty (tässä tapauksessa Hodorkovski) pannaan rautahäkkiin. Paksut rautakalterit ulottuvat kattoon asti. Syntyy vaikutelma vaarallisesta villipedosta, sudesta tai karhusta, joka voi koska tahansa hyökätä yleisön kimppuun, jos häkin ovi avataan.


Hodorkovski rikkoi vaikutelman korostetun tyynellä esiintymisellään. Siitä hyvästä hänet on toimitettu vankileirille jonnekin Volgan taakse.

Saddam Hussein ensimmäisessä oikeudenkäynnissään istui tasavertaisena tuomarin kanssa. Hän puhui ja liikehti kuin vapaa mies.


Tämän päivän oikeusistunnossa virhe on korjattu. Saddam ei esiinny yksin, vaan seitsemän muun syytetyn kanssa. Hänet ja muut on sijoitettu leikkikehän kaltaisiin valkoisiin aitioihin. Aitioiden korkeus on miestä rintaan, joten sieltä olisi mahdollista loikata ulos. Vaikutelma: nämä eivät ole vaarallisia, paremminkin lapsellisia. Samalla aitioiden valkoiset tangot eristävät istuvat miehet ja peittävät heidän kehonkielensä ja ilmeensä näkyvistä. Heidät on lapsellistamisen lisäksi esineellistetty.


Muiden seitsemän miehen kohtalo on vielä pahempi: heidänkin henkensä on uhattuna, heitäkin uhkaa hirttotuomio, mutta heitä ei viitsitä edes yksilöidä. He ovat Saddam-oikeudenkäynnin lavasteita.

1 Comments:

At 9:44 ap., Anonymous Anonyymi said...

Saddam auttoi kurdilaisia kokoajan. Kurdilaiset myivät oman äitinsä, että saisivat istua rauhassa, että tulisi mukamas demokratia. Missä on ihmisoikeus? Saddam oli usa:n 2 jalkainen, mutta nyt tuli calal & masud 4 jalkaiset. Missä oli kurdistan 50-150 vuotta sitten? Sitäpaitsi Saddam ei ollut sunni sen enempää kuin shiiakaan.Ja jokainen tietää, että usa hyökkäsi irakiin vain öljyn takia.Ihmisoikeudet eivät olleet pennin vertaa heidän mielessään.Päivittäin kuolee satoja siviilejä eikä medialla ole siitä mitään tietoa. Kansalta puuttuu vesi, sähkö, lääkkeet, ruoka, bensa jne, niitä sentään Saddamin aikana oli, vaikka hän oli `diktaattori`, herää kysymys mikä usa sitten on?

 

Lähetä kommentti

<< Home