sunnuntaina, heinäkuuta 31, 2005

Romantiikkaa

Huvipuistoromantiikkaa

Tampereen Mustalahdessa, Näsijärven satamassa aivan Särkänniemen huvipuiston kupeessa, on harvinainen tilaisuus nähdä samalla silmäyksellä sekä vanhaa järviromantiikkaa että huvipuisto. Kaikki alukset ovat vakituisessa käytössä - esimerkiksi "Länsi-Teisko", aito pieni höyrylaiva, ajaa säännöllistä reittiliikennettä. "Trophyn" kaltaiset veneet käyttävät myös Mustalahtea.

Vain noin 30-40 vuotta sitten Särkänniemessä oli kaupungin kivivarasto ja halkotarha. Silloin siellä käytiin uimassa ilman uimavalvojia ja muita koristeita. Terva ja puu tuoksuivat. Nyt huvipuiston laitteet kolisevat ja ihmisen kiljunta kaikuu Näsinkalliolle asti. Vesi silti liplattaa entiseen malliin.


Toiset odottavat laivan lähtöä, toisten päivä on jo pulkassa.

lauantaina, heinäkuuta 30, 2005

Huhuilu

Päivän sitaatti

He ajoivat kirjallisten ohjeidensa opastamina graniittipylväsportista leveälle ajotielle ja saapuivat kohta miltei rantaviivalla kohoavan komean talon pihaan. Rizzoli nousi autosta ja seisahtui kylmästä tuulesta huolimatta ihailemaan suolan hopeoimia rantakiviä ja kolmea merelle katselevaa tornia.
"Voitko uskoa, että hän jätti kaiken tämän tullakseen nunnaksi?" hän henkäisi.
"Kun kuulee Jumalan kutsun, silloin on kai pakko vain totella."
Rizzoli pudisti päätään. "Minä kyllä olisin antanut Herran huhuilla kaikessa rauhassa."
- Tess Gerritsen: Synnintekijä

perjantaina, heinäkuuta 29, 2005

Conan

Marskulkija kohtaa Conan Barbaarin
Ja sama Marsin pinnalla:

torstaina, heinäkuuta 28, 2005

Itku

Päivän sitaatti

Kun he ylittivät Almendaresin sillan, kyytiin nousi eräs rouva lapsi sylissään. Pikkupoika itki taukoamatta. Rouva teki kaikkensa selittääkseen lapselle, ettei itkeminen hyödyttänyt mitään; poika puolestaan teki kaikkensa osoittaakseen, ettei aikonut ottaa kuuleviin korviinsakaan mitä hänen äitinsä sanoi.
- Abilio Estéves: Sinun on valtakunta

keskiviikkona, heinäkuuta 27, 2005

Pommit

Päivän sitaatti


Hätkähdin viiltävää melua, sisälmyksiäni tärskäyttävän päättäväisyyden voimaa. Sinkouduin paikaltani, löin itseni edessä olevaan penkkiin, törmäsin raudan ja pellin ja alumiinin ja lasin palasiin, törmäilin silmittömästi, minuun törmäiltiin, lysähdin kasaan. Samassa paiskauduin takaisin paikalleni täysin toisena ihmisenä ja huomasin istuvani entisellä penkilläni.

Mutta linja-auto ei ollut enää entisellään. Istuessani mietteisiini vaipuneena paikallani, sinisen sumun seassa, saatoin nähdä kuskin paikan ja sen takana olevien penkkien pirstoutuneen, häipyneen, kadonneen olemattomiin.
- Orhan Pamuk: Uusi elämä

tiistaina, heinäkuuta 26, 2005

Itsesääli

Tämän päivän sitaatteja

Jostakin olen lukenut, mutta en kuolemaksenikaan muista, mistä, hyvin sopivan sitaatin:


"Itsesääli on oikein viihdyttävä ajanviete, kunhan sitä ei harrasta ääneen."

Jos tämä on jonkun blogista, niin kiitän ja kumarran. Sitaatin tarve on ilmeinen: mieheni potee selkäsärkyä. Enpä muista koskaan tavanneeni itsesääliä harjoittavaa naista. Naiset osaavat kyllä se agressiivisemman muodon, marttyrinä olemisen: miten olenkaan uhrautunut, ja näin minua kohtelette! Mutta puhdas, valittava itsesääli tuntuu olevan pelkästään miehisiin geeneihin sidottu. Ehkä naisia ei paapota ja palkita valittamisesta, joten he eivät sitä harrastakaan.

Tuntekaamme myötätuntoa ystäviämme kohtaan, ei vuodattamalla kyyneliä, vaan huolenpidolla.
- EpikurosTämä on vaimollisen huolenpidon periaate, vaikka tiedossani onkin, että

Ruumiin kiusat ovat lähtöisin sielusta; ja jollei mieltä ensin tyydytetä, ei ruumis voi parantua.
- Robert Burton

Ja lisäksi mitään radikaalia, kuten lääkärille menon ehdottamista ei kannata tehdä, koska
Lääketiede on olemassa potilaan viihdyttämiseksi sillä aikaa, kun luonto parantaa sairauden.
- Murphyn lait

maanantaina, heinäkuuta 25, 2005

Helle

Menneen hellekauden muistoja Tampereen Sorsapuistosta
sunnuntaina, heinäkuuta 24, 2005

Moottoripyörää

Taas tuli katsottua MotoGP

Se ajettiin niin kovassa kaatosateessa, että radalla olisi tarvittu uimavalvojaa. Joka sarjassa vain puolet pääsivät maaliin, muut sinkoilivat kuin rukkaset. Piikkiluokassa (jossa Mika Kallio ajaa) keskeytettiin ajo 6. kierroksen kohdalla, koska kaatosade alkoi silloin, ja aloitettiin uudelleen. Kaksi ajajaa kaatui näyttävästi kummassakin lähdössä.

Yksi pyörä sinkautti ajajan selästään ja jatkoi suoraan rengasvalliin, josta se yhtäkkiä hyppäsi ilmaan kuin IT-miljonäärin muskelivene. Ajaja koetti käynnistää pyörää uudelleen, ei onnistunut, ja sitten polvistui hiekkaan ja heitti kätensä taivaan puoleen. Ele olisi ollut kunniaksi tragedianäyttelijälle.

Tunnen riemua ja häpeää, kun katselen. Häpeää siksi, että juuri kaatumiset ja muut onnettomuudet tekevät lajin jännittäväksi. Kuten Harry Martinson kirjoitti "Aniarassa":
Hyeena pääsi mihin tahtoikin,
leijonanhyppyyn varaa vailla mukaan:
ei sitä toki syyttää voinut kukaan.


Passintarkastukset

Sisärajoilla on taas aloitettu passintarkastukset pistokokeina. Tuleepa mieleen entiset ajat. Tuli käytyä usein Ruotsin risteilyillä, eivätkä ikinä olleet tullimiehet kiinnostuneet kesyn näköisestä naisesta. Olisivat saaneet olla; tunsin useita vanhahkoja naisia, jotka kävivät pelaamassa bingoa ja tanssimassa laivoilla ja salakuljettivat ihan urheiluhengessä alkoholia. No, joka tapauksessa kerran seurueessa oli minun lisäkseni äitini ja naapurin rouva, joka sattui olemaan syntyperältään korealainen ja kansalaisuudeltaan venäläinen. Hänet noukittiin heti jonosta. Melkein myöhästyimme junastamme.

Toisella kertaa äitini ja minä otimme mukaamme hänen niin ikään korealaisen ja Venäjällä syntyneen, silloin 12-vuotiaan tyttärensä. Vasta laivalla muistimme, että lapsella ei ollut edes henkilötodistusta. Olimme hijaa kauhuissamme. Meidän kahden suomalaisnaisen välissä lapsi tuli Suomeen kenenkään kysymättä edes nimeä. Luulivat kaiketi, että hän oli ottolapsi. Kun kuljin kaupungilla Marinan kanssa (se oli tytön nimi), miehet tulivat usein huutelemaan minulle herjoja, mutta eivät koskaan, kun Larisa, tytön äiti, oli mukana. Tämä minua aina suuresti kummastutti - huutelu nimittäin. Huutelu oli tyyliä "eikö suomalaismies olisi kelvannut".

lauantaina, heinäkuuta 23, 2005

Macbeth

Macbethin maine

Skotlannin parlamentin jäsenet ovat tehneet aloitteen Macbethin maineen palauttamiseksi. Tarkalleen sanoen 19 parlamentin jäsentä on ottanut asian esiin. Heidän mielestään 1000 vuoden kuluttua miehen kuolemasta on sopiva aika tehdä jotakin - vaikkapa paljastaa muistomerkki. Eivätpä hötkyile, heillä on lähes 50 vuotta aikaa ajaa englantilaisten päähän, että Macbeth oli itse asiassa 17 vuoden ajan oikein hyvä kuningas, ja kaikki siunasivat häntä siitä, että hän niittasi kuningas Duncanin, joka oli röyhkeä nuorukainen ja hallitsi vain kuusi vuotta. Lisäksi Duncan oli itse hankkinut valtaistuimen murhalla.

Orkneyn jaari Thorfinn Korpinruokkija saattoi olla se, joka tappoi Duncanin, tällainenkin tieto löytyy. Lady Macbeth, jonka kammottava nimi oli Gruoch, saattoi naida Malcolmin Macbethin kuoleman jälkeen. Tai sitten Malcolm nai Thorfinnin lesken, lähteeni on epäselvä. Joka tapauksessa tavallista historiaa. Miksi Shakespeare ei ottanut päähenkilöksi Thorfinn Korpinruokkijaa? Millaisia säkeitä siitä nimestä olisikaan voinut kirjoittaa!

perjantaina, heinäkuuta 22, 2005

TavaroitaTarinaa tavaroista

Kuvassa ovat kodissamme pienen mappikaapin päällä olevat muistoesineet. Punaiset kengät mieheni aikoinaan sai pikkujoulun arvontalahjana. Hän kehuu ylpeänä, että ne ovat aidot brasilialaiset ilotytön kengät. Varmuutta ei tietenkään ole; niin vain oli arpajaisissa ilmoitettu.

Pääkallo on isoäitini äidin neularasia 1800-luvun lopulta. Siihen aikaan harrastettiin tällaisia koruesineitä. Neulat oli tarkoitus panna pääkallon päälaella, jossa nyt on pieni kynttilä, sydän vähän pilkottaa. Kapine on posliinia. Lapsuuteni ajan leuka keikkui lyijypainon varassa, mutta jossakin vaiheessa paino otti ja häipyi. Olen tavannut syyttää sisareni lapsia, mutta isoäitini on itse voinut hävittää sen. Vanhoilla päivillään (kuoli 96-vuotiaana) hän tapasi valittaa, että pääkallon leuka keikkuu itsekseen kuin se juttelisi hänelle.

Asetelma tuo kokonaisuudessaan mieleeni turhamaisuuden palkan - kuoleman. Miksi muuten punaiset kengät ovat turhamaisuuden huippu? Muistan Andersenin sadun. Toisaalta Dorothyllä oli kai Oz-maassa punaiset kengät, joiden kantoja sai kopsautella.

torstaina, heinäkuuta 21, 2005

Kaari Utrio

Scotty on käymättömillä korpimailla. Enterprise kaipaa.
Kaari Utrion kylmät huoneet

Luen taas Utrion "Rumaa kreivitärtä", joka on näppärä kirja. Minua kummastuttaa Kaari Utrion tapa moitiskella 1800-luvun suomalaisia asuntoja kylmiksi. On kuin eläisimme eri maailmoissa, Kaari ja minä. Tässä kirjassa mainitaan erityisesti matala puulattiainen sali, jossa on kaakeliuuni ja jalat muuttuvat jääkalikoiksi. Minun lapsuudessani asuttiin sellaisissa huoneissa, ja vieläpä hiukan korkeammissa kuin Kaarin kuvaama - olen nähnyt näitä vanhoja, matalia huoneita, ja niissä löisi pitkä mies päänsä kattoon. Minun lapsuuteni huoneet olivat sentään yli 2 meriä korkeita. Voin vakuuttaa, että kaakeliuunilla lämmitettäessä niissä ei ollut kylmä. Puulattia on lämmin, seinät osattiin rakentaa hyvin eristetyiksi. Angel Ganivet, espanjalainen, joka liikkui juuri Kaarin kuvaamassa Helsingissä, ihaili lämpimiä taloja, joissa talvella tuli suorastaan hiki. Mamsellien ei tarvinnut jäädyttää varpaitaan saleissaan, ei taatusti.

keskiviikkona, heinäkuuta 20, 2005

Etsintäkuulutus


Tunteeko joku?

Tunteeko joku näitä heppuja, erityisesti sitä, jolla on punainen pelipaita päällään? Kyseinen kaveri syyllistyi väkivallantekoon Tampereella Olavi Virran puistossa noin klo 15: 30 20/7. Vasemmanpuoleisen miekkosen nimi on luultavasti Jani Pulkkinen tai Pullinen. Punapaitainen ei esitellyt itseään, mutta hyökkäsi 60-vuotiaan sydänsairaan miehen kimppuun.

Minulla sattuu olemaan oma lehmä ojassa, koska kyseinen mies on aviomieheni ja kuva on ottamani. Mieheni ei syyllistynyt mihinkään sen pahempaan kuin kysymykseen "aiotteko kusta julkisella paikalla?"

Urheilupaitainen kävi kimppuun, sylki päälle, löi rintaan ( mikä sydänleikkauksen huomioon ottaen olisi voinut johtaa tapposyytteeseen) ja poltti tupakalla vaatteet pilalle. Vasemmanpuoleinen kävi minun kanssani nokkapokkaa, mutta ei ollut väkivaltainen. Poliisi on pannut haun päälle, mutta jos joku tuntee, niin olisi kiva tietää. Vaatteet on syytä korvata puhumattakaan siitä, että haluaisin henkilökohtaisesti vedellä jätkää korville.

tiistaina, heinäkuuta 19, 2005

Hiaasen

Skinny Dip

Carl Hiaasenin viimeisin kirja oli valitettava pettymys. Alku on lupaava: mies luulee tappaneensa vaimonsa heittämällä hänet mereen risteilijän kannelta. Vaimo on hyvä uimari ja löytää kelluvan marihuanapaalin, jossa hän roikkuu, kunnes hänet pelastetaan. Sitten hän alkaa kummitella miehelleen.

Tästä tarina käykin nössöksi. Murhaaja on täydellinen nolla, hänen työnantajansa (rikoksen syy) on tomppeli. Hiaasenille tyypillinen palkkatappaja on tyhmä ja kiltti ja päätyy pelastamaan syöpään kuolevan vanhan rouvan sairaalasta ja suuntaamaan hänen kanssaan vapauteen. Poliisi katselee sivusta, miten kaikki pahat eliminoivat toisensa. Kesyä, kesyä.

Missä on Hiaasenin ääni ja raivoisa vimma? Missä on vääntynyt huumori? Missä morbidit tavat selvittää pahikset pois kummittelemasta? Edes poliisin lemmikkipythonit eivät syö epämiellyttävien, sinitukkaisten eläkeläisnaisten pahansuopia pikku koiria, vaikka poliisi niin vähän aikaa epäilee. Lopussa kaikki saavat toisensa - lopussa kolme onnellista paria poistuu auringonlaskuun. TV-sarjan käsikirjoitustako Hiaasen on luullut kirjoittavansa? Kirjan kansi vannoo, että Hiaasen on "the funniest writer in America today". Kohta hän ansaitsee arvonimen "the cutiest writer".

maanantaina, heinäkuuta 18, 2005

Muovipussirosvo

Muovipussirosvo

Olen kehittänyt uuden harrastuksen. Minusta on tullut muovipussirosvo. Se alkoi, kun palautin tyhjiä pulloja ja huomasin, että kaupoissa on automaatin vieressä jäteastia, jossa oli ihan uusia ja puhtaita muovipusseja. Pengoin hetken ja vein kotiin 3-4 aivan kunnollista roskapusseiksi.

Tätä on nyt jatkunut joitakin viikkoja, eikä ole tarvinnut yhtään roskapussia ostaa. (Kauppakassi minulla on erikseen, ja kankaisia apukasseja, niin että en itse koskaan osta muovipussia.) Joskus käteen osuu pussi, jonka sisällä on olutta. Jos se ei ole pahassa kunnossa, vien sen silti kotiin, huuhtelen ja panen kuivumaan. Joka kauppamatkalta tarttuu ainakin yksi pussi mukaan.

Hassuinta on, että minulla on kilpailua. Joudun välillä odottamaan vuoroani, kun joku toinen taloudellinen penkoo pusseja. Useimmat ovat iäkkäitä ihmisiä, joilla taloudellisuus on verissä. Nyt ihmettelen, pitikö minun tämäkin kertoa. Jos useat keksivät saman, saalis käy vähäisemmäksi. Toisaalta, miksi ihmeessä heitellä menemään täysin kelvollisia, ehjiä pusseja?

sunnuntaina, heinäkuuta 17, 2005

Chicago

Moraalinvartiointia

Chicagon poliisi on ottanut julkaistakseen kuvia miehistä, jotka ovat yrittäneet ostaa palveluja prostituoiduilta. En taatusti kannata naisten myyntiä ja ostamista, mutta miksi ihmeessä kaikki kuvatut miehet ovat mustia tai latinoja? Eivätkö WASPit käytä huoria? Onko kaupunginosa valittu sopivasti? Vai auttaako hiljaa sujautettu 100$ seteli poistamaan kuvan tiedostosta?Päivän sitaatti

Suurin osa saksalaisten puolella taistelleesta kasakka-armeijasta luovutettiin puna-armeijalle. Britit eivät olleet kovin tarkkoja lähettäessään takaisin kasakoita, vaan onnistuivat lähettämään myös vanhoja tsaarinajan upseereita, jotka eivät olleet koskaan asuneetkaan Neuvostoliitossa ja jotka olivat saaneet Iso-Britannialta kunniamerkkejä ensimmäisen maailmansodan ansioistaan. Brittien luovutukset ovat herättäneet keskustelua, koska ei ollut epäilystäkään siitä, mikä kasakoita odotti Neuvostoliitossa. Mutta kaikki annettiin anteeksi sillä, että toteltiin vain käskyjä.
- Anders Frankson - Niklas Zetterling: Kurskin taistelu

lauantaina, heinäkuuta 16, 2005

Harry Potter

Red Alert!Täytyyhän minunkin jotenkin noteerata uusi Harry Potter -kirja, koska kaikki muutkin mediat niin tekevät. En viitsi sanoa itse mitään, vaan tarjoan linkkiä hurmaavalle kieli-poskessa-uskissivulle, johon minut johdatti ihan tosikko keskustelupalstan kirjoittaja, jonka mukaan se on puhdasta, siilaamatonta Jumalan sanaa.

perjantaina, heinäkuuta 15, 2005

Virukset

Hakusana nimeltä "Etna" ja kinkkukätinen mies

En yleensä välitä levittää perheasioita julkisuuteen, mutta nyt olen niin kiukkuinen, että mikään vähempi ei riitä.

Tilanne on tämä. Minulla on mies, jolla on monia hyviä puolia, mutta niihin ei kuulu englannin taito eikä pieninkään ymmärrys tankkia pienempää teknistä laitetta kohtaan (ihan tosi, hän on ollut panssaripataljoonassa). Hänellä on ikioma tietokone, jolla pystyy kirjoittamaan tekstejä ja printtaamaan ne eikä sitten mitään muuta. Minulla on perheen oikea kone, jossa on Internet. Idioottirakkaani haluaa yhtä mittaa minun keskeyttävän mitä nyt olenkin tekemäsä ja hakevan hänelle kaikenlaista elämää tärkeämpää, kuten Siemens-kännykän uusia malleja tai vastaavaa. Joten yritin opettaa hänelle Internetin käytön perussääntöjä.

No hyvä. Hän on kokeillut kahdesti ilman tarkkaa valvontaa. Ensin kävin kaupassa ja hän sai sillä aikaa koko tietokoneen niin umpisolmuun, että jouduin buuttaamaan sen kolmasti ennen kuin juttuun tuli tolkkua. Miten se tapahtui, on ikuisesti epäselvää, koska näissä tilanteissa mieheni kehittää täydellisen hysterian ja kyvyttömyyden selittää selkeästi tapahtumien kulkua.

Toinen juttu sattui tänään, kun erehdyin ottamaan päivätorkut ja jättämään koneen päälle. Kun heräsin, vastassa oli hysteerinen mies ja sekaisin oleva kone, joka syyti ruutuun pornosivun toisensa jälkeen. Mies hoki, että hän ei tiedä, mitä tapahtui, hän yritti poistaa noita, niitä tulee koko ajan, hän ei tarkoittanut mitään, ja apua.

Kun aloin purkaa tilannetta, vastaani tuli F-Securityn tiedote, jossa käskettiin sulkea kone heti - HETI. En tiedä, miten kauan se oli ollut päällä. Osoittautui, että kyseessä oli - kuten varmaan arvaatte - virushyökkäys. Ryhdyin toimiin. 135 ihka uutta virusta. Onneksi useimmat torjuttuja. Työskentelin aikani ja sain ne pois. Koko ajan - ja arvaatte varmaan, että olin melkoisen hermostunut koko ajan ennen kuin sain selville, mikä oli vaurion määrä - mies hoki "anteeksi, anteeksi, annatko anteeksi". Sanoin lopulta, että en mä tässä anteeksipyyntöjä kaippa, toimiva kone mää kaippa. Kun tilanne oli hallinnassa, kysyin, mistä tämä hieno tilanne oikein iti.

Olin kerran yrittänyt löytää live cam -kuvia Etna-tulivuoresta. Ennen kuin oikea sivu löytyi, löysin suunnattomaksi yllätyksekseni paljaita pyllyjä ja sitten yhden viruksen. Olen kertonut jutun miehelleni ainakin kymmenen kertaa. Hän sanoi, että uteliaisuuttaan halusi toistaa kokeilun. Kysyin, että mitä hittoa, halusit toistaa sen viruksen? Ei, sen kohdan hän oli unohtanut. Sanoin, että ostan hänelle lehden, jossa on appoavoimia majavia, jos se siitä on kiinni, mutta minun koneellani ei näitä kokeiluja tehdä. Jupisin myös, että anteeksipyynnöistä ei ole kysymys. Jos aarteeni sattuu tuuppaamaan jotakuta, joka putoaa rotkoon ja taittaa jalkansa, hän varmaan huutelee rotkon reunalta "anteeksi, anteeksi" ja menee sitten tiehensä soittamatta ambulanssia.

Nyt hän hyppelehtii kertomassa, että olen kärttyinen hänelle. Se on kaikki, mitä mies ajattelee; ollaanko hänelle kärttyisiä vai ei. Entä minun henkilökohtainen, ainutkertainen, yksityinen tietokoneeni? Hittoon miehet.

torstaina, heinäkuuta 14, 2005

Rex Stout

Jäätelökesä
Päivän sitaatti

Ei ole tapana kanniskella naisia ympäriinsä ja panna heitä lattialle, jos heitä ei vaivaa mikään.
- Rex Stout: Yli kuolleen ruumiini

keskiviikkona, heinäkuuta 13, 2005

Elisa

Henkinen amputaatio

Olen aamusta asti kärsinyt henkisestä amputaatiosta. Elisan verkko ilmeisesti kaatui. Sähköpostiin ei päässyt käsiksi; hetkittäin näin, että 22 viestiä odotti, mutta ulos sain 3-4, ja nekin aina samat. Lopulta eivät tulleet nekään. Koetin Elisan sähköpostiluvun kautta. Se näytti tiedot ko. viesteistä, mutta ei antanut käsitellä niitä. Sitten oli tukossa itse Elisan sivut, ja vaihtelevat Internet-sivut. Palautetta ei saanut sisään.

Uskomattoman tuskallinen kokemus. Pistin kiukuspäissäni tekstiviestin sekä asiakas- että tekniseen tukeen. Viestin sisältö oli suunnilleen, ettei mitään anteeksi, vaan tukku rahaa. Kuten tavallista, kun ongelma näköjään itsestään selvisi, minua nolottaa herja. Herjatessa ei kyllä nolota yhtään. On sellainen "siitäpä saatte, skunkit!" -asenne.

Kuinka voi ihmispolo olla niin riippuvainen tekniikasta?
Hikistä hommaa
Onko kukaan yrittänyt panna tilastoa blogiin? Älkää yrittäkö. Mitkään tavalliset säännöt eivät toimi, eivät normaalit eivätkä HTML-ohjeet. Varsinainen saunan korvike, vihtana toimii se solmuruoska, jolla itseään piiskaa siitä, että on niin typerä, ettei ymmärrä luovuttaa. En uskalla katsoa kätteni töitä toista kertaa Mette-blogista, pelkään, että luvut ovat taas siirtyneet sijoiltaan. Huh!

tiistaina, heinäkuuta 12, 2005

Oikeutta

Amerikkalaisten kummalliset oikeuslaitokset

Tänään katsoin Dr.Philin uusintaa, mutta tätä jaksoa en ole aikaisemmin nähnyt. Pääjuttu koski kahta poikaa, jotka oli tuomittu isänsä murhasta. Paikalla oli kolme juryn jäsentä, jotka olivat sitä mieltä, että pojat olivat syyllisiä joko pesäpallomailan heiluttamiseen tai ainakin murhaajan päästämiseen sisään ja murhan katseluun. Juttuun osallinen aikuinen oli pedofiili, joka oli käyttänyt hyväkseen toista poikaa - ei tosin sitä, joka ehkä oli tappanut isän, vaan nuorempaa. Kaikki oli kovin sekavaa.

Juryn paikalla olevat jäsenetkin olivat kovin epävarmoja siitä, oliko tuomio oikea. Pojat kun tuomittiin aikuisina.

Minulle jä epäselväksi, olivatko pojat teon tapahtuessa 13- ja 14-vuotiaita vai 12- ja 13-vuotiaita. Kummastelen minäkin, miten sen ikäisiä voidaan tuomita aikuisina, jolloin tuomioksi voi tulla elinkautinen aikuisten vankilassa, jos tuomari niin päättää. Syyttäjä, jota myös kuultiin, sanoi, että Floridan lain mukaan murhasta syytetyt tuomitaan aikuisten oikeudessa. Hän sanoi myös, että laki on 200 vuotta vanha. 200 vuotta sitten 12-vuotias oli ymmärtääkseni jo mies; he ampuivat intiaaneja (ja tulivat ammutuiksi) ja sen ikäisiä lapsia oli Amerikan sisällissodan verilöylyissä ainakin rumpalipoikina ja sen tapaisina. Nyt on nyt; lakia pitäisi muuttaa. Vai pitäisikö? Jos lapsi pystyy hakkaamaan isältään pään tohjoksi pesäpallomailalla tai katselemaan päältä, kun toinen tekee sen, hän ansaitsee rangaistuksen, mutta millaisen? Ainakaan pedofiilin uhria ei pidä tuomita aikuisten miesten vankilaan, Amerikan vankilaolot kun ovat mitä ovat. Pakistanin rajaseudulla joukkoraiskausta käytetään rangaistuksena, mutta Amerikassa?

Siinä olen samaa mieltä juryn naisten kanssa, että en haluaisi olla tuomitsemassa. Taitaisin olla kehno juryn jäsen, inttäisin sitkeästi, että en voi tehdä päätöstä, ja koko oikeusjuttu jouduttaisiin peruuttamaan ja siirtämään toiseen oikeusistuimeen (niin kai tapahtuu, jos jury kieltäytyy antamasta yksimielistä päätöstä?).

Enkä halua lautamieheksikään.

maanantaina, heinäkuuta 11, 2005

Kesäruno

Päivän sitaatti

Tällä kertaa lainaan häpeämättä edellisen hellekesän aikaan Aamulehdessä julkaistun kesärunon, jonka tekijää en tiedä, mutta runoa rakastan:

Laita rasiaan
kaikki mitä odotat
älä usko kesää
se lupailee, pitää valon
narussa sinua
heiluttaa joskus
verhoja,
kuin utelias naapuri
kysymättä
lyö kuumalla
paistinpannulla.

sunnuntaina, heinäkuuta 10, 2005

Formulatyranniaa

Vähän omaa tilaa


"Muistatko, kun puhuit siitä, miten ensimmäinen asia tyrannian vastaisessa kamppailussa on, että tekee mitä haluaa ja saa omalletunnolleen rauhan?
- Azar Nafisi: Lolita Teheranissa
Tämän päivän tyranniassa ei ole kyse mistään maailman-laajuisesta, ei edes poliittisesta; kysymys on naisen vapaudesta saada itselleen rauha tekemällä mitä haluaa piittaamatta kiitävistä autohirviöistä ja kovaäänisestä möykkäämisestä - sanalla sanoen, oikeudesta olla piittaamatta Formula 1 -kilpailusta ja lukea Trollopeta.

Ilolla voin todeta, että kääntymällä oman sisäisen minänsä puoleen pystyy sulkemaan autourheilun omaan lokeroonsa ja keskittämään mielensä Trollopen viktoriaaniseen maailmaan, missä hevosten kopse oli kuuluvin liikennemelun aiheuttaja. Voitto naiselle.

lauantaina, heinäkuuta 09, 2005

Kesätori

Hellettä TammelantorillaKesätori kukkii

Mansikkasaalis kotiin

Kukkakaali on komea vihannes

Venäläismusiikki soi

perjantaina, heinäkuuta 08, 2005

Synkkää aikaa

Pitäkäämme puhetta puista

Azar Nafisi muistelee kirjassaan "Lolita Teheranissa" Iranin ja Irakin välistä sotaa, jolloin islamilaiset nuorisoliikkeet häiritsivät yliopisto-opetusta soittamalla koko ajan sotilasmarsseja ja kun ohjukset tappoivat ihmisiä Teheranissa, he ajoivat moottoripyörillä raunioiden ympärillä, huusivat iskulauseita ja estivät auttamasta loukkaantuneita. Sitten Azar siteeraan muististaan Bertolt Brechtiä: "Elämme synkkää aikaa, jolloin puhe puista on melkein rikos".

Tänään Iltalehdessä oli juttu amerikkalaisesta kirkosta, jonka kirkkoherra on antanut tuoda kirkkoon ohjuksen ja vaatii, että koko seurakunnan on esiinnyttävä jumalanpalveluksissa maastopuvuissa tai univormuissa.

Pastori Warren Meeksin mukaan kyse on hengellisestä sodankäynnistä erityisesti amerikkalaisten sotilaiden ja huumeongelmaisten nuorten puolesta.

Totisesti, tietynlaiseen hulluuteen tuntuu olevan kovin helppoa vajota.

torstaina, heinäkuuta 07, 2005

Sytkänkivet

Elämäni mies on tupakoitsija. Minulle se on outoa - koko sukuni on aina ollut tupakoimattomia. Niinpä törmään koko ajan pikku ongelmiin. Nyt miehen Zipot ovat hukanneet sytkänkivensä. Hän hairahtui ostamaan itselleen butaanikaasulla toimivan leikkikalun, jossa on alienin naama, jonka silmät vilkkuvat valoa ja liekki on vihreä. Paitsi että se ei toimi. Pitäisi rynnätä ostamaan sytkän kiviä ukkossateen halki. Mies sanoo, että hän sytyttää savukkeensa lieden levystä. Kaikin mokomin minun puolestani. Täytyyhän lapsella olla lelut, mutta jos ne eivät toimi, siitä on hiukan kärsittävä.

tiistaina, heinäkuuta 05, 2005

Runokone

Kokeilin runokonetta

Mielessäni oli taloremontti, josta parhaillaan kärsin. Tuloksessa on melkein - siis vain melkein - jotakin järkeä:

Remonttikesä

ulkona ripinää
kostea helle
lankkuapina notkeasti heittelee betonia
vapaa muovinpala turvaan
lehdenjakaja hiipii,
remontin päättymispäivä kaupunkijänis...

sunnuntaina
kiemurrellen vapauteen
lokin huuto aamulla poraaminen - liukas vapaa hiljaisuus
raukea vinssin köysi.maanantaina, heinäkuuta 04, 2005

Sukimista

Sukimista

Ihmisten ja eläinten eroja pohdittaessa on usein törmätty kysymykseen kielestä: miksi ihmiset puhuvat, mutta eläimet eivät? Tai yksinkertaistetusti: miksi kädellisille ei ole kehittynyt puhekieltä, vaikka ne ovat täysin kykeneviä siihen (oppivat merkkikielen).

Felipe Fernández-Armestro esittää täysin kelvollisen vastauksen kirjassaan "So You Think You're Human?". Ajatus kulkee näin: kehittyneet apinat elävät laumoissa, mutta ne ovat pienempiä kuin ihmisten laumat. Kun ihmiset siirtyivät vaihtelevampiin ympäristöihin, he tarvitsivat isompia ryhmiä turvallisuuden ja tehokkuuden vuoksi. Ryhmässä tarvitaan jatkuvaa sosiaalista kommunikointia, muuten ryhmä ei pysy koossa. Apinat hoitavat homman sukimalla. Vaikka ihmisetkin pitävät sukimisesta (täytyy pitää tauko ja mennä rapsuttamaan aviomiestä korvan takaa), isossa ryhmässä jatkuva kaikkien ryhmän jäsenten sukiminen vie tolkuttoman paljon aikaa. Piti keksiä jokin muu kanssakäymisen muoto. Keksittiin puhe. Siis: apinat eivät puhu, koska niillä ei ole siihen tarvetta.

Juttua voi jatkaa: kun ihmisryhmät vain laajenivat, puhe ei riittänyt rapsutukseksi. Piti keksiä muita keinoja. Ensin keksittiin kirjoitus, sitten kirjapaino, sitten Internet. Ei siksi, että ihmiset ovat niin viisaita, vaan koska ryhmät ovat niin suuria. MOT.

sunnuntaina, heinäkuuta 03, 2005

Kuvakokeilu
Kuuma kesä alkoi!

Bloggerin uusi kuvansiirto näyttää toimivan. Pieni varoituksen sana: se tökkii otsikkorivin kanssa.

lauantaina, heinäkuuta 02, 2005

Meemi

Isotöinen meemi tämä:


12 asiaa, joista pidän
- mullan tuoksu syksyllä
- valkoapilan tuoksu
- järven ääni ja tuoksu
- terrierit
- kissat
- lemmikkirotat
- hyvä ruoka
- hyvä juoma
- musiikin kuunteleminen, erityisesti swingin
- kirjat
- Internetissä leikkiminen
- ihmisten kanssa jutteleminen


11 elokuvaa

- Paistetut vihreät tomaatit
- Suklaata iholla
- Paljon melua tyhjästä
- Viisasteleva sydän
- West Side Story
- Carmen
- Syö juo mies nainen
- Heroic Trio -Idän soturit
- Shanghai Blues
- Peking Opera Blues
- Shadow

10 ihailemaani kirjailijaa
- William Shakespeare
- Jane Austen
- George Eliot
- J.R.R.Tolkien
- Sharyn McCrumb
- Sheri Tepper
- Ray Bradpury
- Clifford Simak
- P.C.Hodgell
- Ursula LeGuin

9 fyysistä asiaa itsestäni
- olen pyylevä
- olen 10 cm lyhyempi kuin haluaisin
- minulla on luonnonkihara tukka
- minulla on kauniit silmät
- en rusketu
- minulla on hyvät sääret
- silmäni ovat eri paria (silmälasien suhteen)
- olen täysin terve
- en saa krapulaa


8 suosikki ruokaa/ juomaa
- lehtipihvi ja ranskalaiset
- pyttipannu
- hernekeitto
- italialainen pasta
- kiinalainen ruoka
- kuiva valkoviini
- puolikuiva sherry
- Karhu-olut

7 ihmistä joita haluaisit suudella (en ole suutelevaa sukua - kaksi riittää; jos eläimet kelpaisivat haluaisin suudella tuntemiani eläimiä)
- mieheni
- ystävättäreni lapsenlapsi

6 asiaa jotka ärsyttävät
- pikkumainen nipotus
- narina asioista, joille ei voi mitään
- pitkäveteinen juttujen kertominen turhien yksityiskohtien kanssa
- anteeksipyytely, kun anteeksi pyydeltävä asia ilmiselvästi ei ole kenenkään syy, tai ei ainakaan anteeksipyytelijän
- rahapula
- poran ääni

5 asiaa, joita kosketan päivittäin
- hiiri (tietokoneen)
- mieheni tukka
- sormukseni (tapaan pyörittää niitä)
- omat hiukset
- kirjan kannet

4 tv-sarjaa, joita olen joskus katsonut
- Dr. Phil
- Teho-osasto
- CSI
- Pulkkinen3 asiaa, joihin pukeudun päivittäin
- trikoiset kotihousut
- Nanson yöpaita
- T-paita

2 julkkista, joihin olen ollut ihastunut
- Jackie Chan
- Pierce Brosnan

1 asia, jonka haluan kaikkien tietävän minusta
- vanha kettu ei syö myrkkyä


perjantaina, heinäkuuta 01, 2005

Oikeuden päätöksiä

Hovioikeuden päätös

Kouvolan hovioikeus vapautti miehen ehdollisesta rangaistuksesta. Mies oli nakannut vanginvrtijaa mukilla. Oikeus totesi, että vartija oli jo poistumassa sellistä eikä enää ollut virantoimituksessa, joten kyseessä ei ollut viranomaisen vastustaminen.

Mukavaa, että hovioikeus otti lievän kannan. Mieleen tulee, että kaikenlaisten juttujen kanssa joudutaan oikeuslaitoksessa tumpuloimaan. Ensin mukinheitto käsiteltiin käräjäoikeudessa ja sitten vielä hovissa. Eikö turhautuneen miehen tempausta olisi voinut käsitellä hiukan vähemmillä kuluilla?