torstaina, kesäkuuta 30, 2005

Tuomioita

Kulttuurivallankumouksista

"Lolita Teheranissa" on hyvä kirja. Tämä on karu lause. Yritän täsmentää. "Lolita Teheranissa" kertoo kirjallisuudesta, kulttuurivallankumouksista ja henkisestä rehellisyydestä. Kulttuurivallankumoukset ovat kaikkialla yhtä rajun, masentavan samanlaisia. Kiinan kulttuurivallankumouksesta suosittelen kirjoja "Villijoutsenet", "Elämä ja kuolema Shanghaissa" ja "Punaisen Kiinan blues". Kirkkaasti käy ilmi, että kulttuurivallankumouksesta tulee aina tukahduttamisvallankumous; kulttuuri on ensimmäisten kuolleiden joukossa.

Kirjassa käsitellään myös länsimaisia kirjoja syvällä hartaudella ja ymmärryksellä. Toistaiseksi olen ehtinyt jaksoihin "Lolitasta" ja "Kultahatusta". Tunnustan häpeäkseni, etten ole koskaan pitänyt näistä kirjoista enkä ymmärtänyt niitä. Se johtuu siitä, että olen kyllä lukenut ne, mutta en ole koskaan lukenut niitä. Azar Nafisi käsittelee niitä hellävaroen ja syvällä kunnioituksella kuin käsissään pitämiään perhosia. Kirjassa "Elämä ja kuolema Shanghaissa" suhtauduttiin samalla tavalla kiinalaiseen posliiniin - kirja itse on herkkä kuin posliini. Länsimaisen kulttuurin omistajana olen suhtautunut asioihin kuin itsestään selvyyksiin ainakin; vain sellaista, jonka kohta menettää, voi kohdella kunnioittavasti, sen arvon ymmärtäen. Häpeän ylimielisyyttäni, yritän tehdä parannuksen. Loppujen lopuksi, miten voin olla varma, että itsestäänselvyydet ovat minunkaan elämässäni vielä huomenna?


Päivän sitaatti
Tuomioita langettavien on otettava yksilön persoonan kaikki näkökohdat huomioon. Vain kirjallisuutta lukemalla ihminen pystyy ryömimään toisen ihmisen nahkoihin ja ymmärtämään tämän erilaisia, ristiriitaisia puolia ja osoittamaan myös armoa. Kirjallisuuden sfäärien ulkopuolella ihmisestä nähdään usein vain yksi puoli.
- Azar Nafisi: Lolita Teheranissa

keskiviikkona, kesäkuuta 29, 2005

Balladi-John


Manly Wade Wellman piippuineen ja kansansoittajia

Olen taas sallinut itselleni nautinnon lukea Manly Wade Wellmanin Johnista, jolla on hopeakielinen kitara. Wellman syntyi Afrikassa, mutta muutti Appalakeille ja rakastui seutuun, ihmisiin ja kansanmusiikkiin. Hän loi balladeja esittävän Johnin, joka kulki hopeakielisen kitaransa kanssa ja karkotti monenlaisia pahoja henkiä, häijyjä ihmisiä ja outoja olentoja soitollaan, nyrkeillään ja Raamattuun perustuvilla taioillaan. John teki kerran töitä jopa presidentille:

The thing had begun when a Washington man followed me along to where I was to make some music for a wedding party at Sky Notch at the foot of Dogged Mountain. He allowed he'd come from the White House itself, with a duty for me to do. The President of the United States called upon me personally, and well you know that when the President of the United States calls upon you, you hark at him. You do his bidding.

Minulla on lähes kaikki John-tarinat, tämä presidentti-tarina on kaupungista, jota hallitsee Luciferia palvova kaunis nainen. John on hyvin lähellä langeta, vaikka hän aina muistaa rakkaansa Evadaren, joka kotona odottaa miestä matkoilta.

Johnin maalaiskieli ja maalaismieli tuottavat hyvän mielen. Tiesittekö muuten, että yksikään mies maailmassa ei ole täsmälleen 180 cm pitkä, koska Jeesus oli sen mittainen? Näin John sanoo.

tiistaina, kesäkuuta 28, 2005

Rehellisyys

Päivän sitaatti

"Minä pelkäsin aina ennen, että joudun valehtelemaan. Miten sitä sanotaankaan: ole aina rehellinen itsellesi ja niin pois päin. Minä uskoin siihen", hän sanoi ja kohautti olkapäitään. "Mutta olen oppinut", hän lisäsi jälkiviisaasti.
- Azar Nafisi: Lolita Teheranissa

maanantaina, kesäkuuta 27, 2005

Epäonnistuminen

Päivän sitaatti

Ihmisten mielestä yksin eläminen merkitsee epäonnistumista, mutta sitä se ei ole. Epäonnistumista on elää jonkun kanssa, koska ei uskalla tehdä mitään muuta.
- M. John Harrison: Valo


Uskonnollista suvaitsevuutta

Minua mietityttää tänään, miten outoa laatua suvaitsevuus välillä onkaan. Esimerkit ovat ajallisesti etäällä, mutta varsin havainnollisia.

800-luvun Bagdadin kalifi Al-Mamun julisti jumaluusoppia, jonka mukaan jokaisella ihmisellä tulee olla vapaa tahto. Hän pani oppinsa täytäntöön siten, että ruoskitti ja heitätti vankilaan kaikki virkamiehensä, jotka olivat eri mieltä asiasta.

Sisilian Hohenstaufi-keisari Frederick II on historioitsijoiden ylistämä uskonnollisen vapaamielisyytensä vuoksi. Hänen tapansa osoittaa sitä oli, että hän kielsi palveluksessaan olevia islaminuskoisia taistelijoita kuoleman uhalla kääntymästä kristinuskoon, koska hänen mielestään islaminuskoiset taistelivat paremmin.

sunnuntaina, kesäkuuta 26, 2005

Kesäkuvia


Bussipuu

Tampereen kaupunkin suuri ideointitalkoo, eTampere, on poikinut joitakin hyviä tuloksia. Sähköiset linja-autojen näyttötaulut ovat eräs niistä. Tässä lehmus on intoutunut antamaan ohjeita.


Tarpeettomat kädet

Liike on kesälomalla. Tarpeettomat kädet ja jalat lomailevat näyteikkunalla.
Telakka viettää siestaa

Tästä ovesta menin ensimmäisessä työpaikassani kahvitupaan. Nyt siitä kulkee Telakan henkilökunta.


Terassin takana

Tullinkamarin terassin takana rinteessä kukkivat lupiinit ja suojaavat lomailijoita tiellä kulkevien katseilta.

lauantaina, kesäkuuta 25, 2005

Hoono soomi

Se yksi hoono soomi

Pariisi Sadunhohteinen Hotelli It's vähäinen määrä ihme että joten usea haikea laulelma hankkia penny aikana ikä jokseenkin Ranska iso kirjain, Pariisi. Harva mainitseva erota vieras avulla moinen eloisa painos, kö it's ajaa kirsikanpunainen kukkia kotona rauhallinen puisto -lta...


Taas yksi näyte ihmeellisestä suomen kielestä maailman sivuilta. Hotellisivun hotelliesittelyt ovat verrattomia, mutta osataan sitä Suomessakin. Seuraava näyte on Suomi24-keskustelusivulta. Kyseessä ei ole katkelma, vaan koko viesti. Mielipide löytyi osastosta "Maailman menoa", ei siis UFO-sivuilta.

He näytäneet areasta 51:sesta mitä siellä salaista.Kerran ihminen sinne ei pääse,mutta aliennit voivat komunikoita telepaatisesti.Kaukkonäkö joka vie tuhansiä kilometriä, tulevaisuuden ja meneisyyden myös. Area unohti suojautua siitä ja luulivat olevansa vihmeräät salailemmaan tietoja ihmiskunnalta. Ehkä totuuden aika paljasta. Alienija pidettäneet näljiissa, yrittävät ärsyytä heitä. Pidettävät vankiina, vievät heiltä tietoa vakivaltaisesti. Alieniille heitetävät pettureita (sotilaita ja tutkijoita), joka haluavat tämän paljasta salaista tietoa. Aliennille pakko selviiytyä henkiissa uskoen että joina päivännä heitä pelastavat. He syövät ihmisiä raivonna pettyen heidän kohtelua vuoksi.HALUAKO TODEELLA AREA 51 PERUUSTA SOTA AVARUUDEN ASUKAIDEN KANSA? JA VALLOITA HEIDÄN PLANEETANSA?

perjantaina, kesäkuuta 24, 2005

Vainajia

Päivän sitaatti

Varmasti sitä olivat soittaneet muutkin vainajat ennen Colea. Hän ei ollut koskaan kysynyt, mistä soitin oli peräisin. Miten kummallista, että elämänsä esineet saattoi jakaa kokonaisten vainajajoukkojen kanssa uhraamatta niille ajatustakaan, ennen kuin joku omainen meni rajan taa. Lusa oli vasta hiljattain tajunnut tämän totuuden: hän eli aaveiden keskellä.
- Barbara Kingsolver: Täyttymysten kesä

torstaina, kesäkuuta 23, 2005

Kung Fu Hustle

Kung Fu Hustle


Vuokraemäntä

Olen vuosikaudet harrastanut hongkongilaisfilmejä. Minua kiehtoo sekoitus farssia, komiikkaa ja tragediaa, jonka filmit sekoittavat täysin luontevasti yhteen tavalla, joka hämmentää länsimaalaista. Sitten Shakespearen ei eri näytelmälajeja ole länsimaissa onnistuttu sekoittamaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

"Kung Fu Hustle" on erinomainen näyte tästä kaikkiin tyyleihin yhtaikaa kuuluvasta filmilajista. Se lainaa häpeämättömästi - fimissä on kohtaus suoraan "Hohdosta" ja enemmän kuin ripaus "Matrix"-filmeistä puhumattakaan piirretyistä, kuten Kelju K. Kojootista, johon filmiä lehdissä on verrattu. Alkukohtauksessa gangsterit tanssivat kuin "West Side Storyssä". Musiikki ryöstää filmin alkupuolella länsimaiden aarteita - tunnistin ainakin Brahmsin ja Dvorakin. Kun henkilöt loppua kohden puhdistuvat eeppisiksi, musiikki siirtyy hongkongilaisfilmeistä tuttuihin eteläkiinalaisiin melodioihin.

Niin, se puhdistuminen. Alussa ihmiset ovat täysin sarjakuvamaisia - malliesimerkkinä kuvassa oleva vuokraemäntä ikuisissa papiljoteissaan ja sätkä suupielessä - hän onnistuu jopa suutelemaan miestään poskelle savuketta pudottamatta. Tarinan edetessä henkilöt liukuvat kiinalaisfilmien tuttuja rooleja kohti ja lopussa ainakin yksi henkilöistä alkaa uhkaavasti muistuttaa aivan oikeaa ihmistä iloineen ja suruineen, hyvän ja pahan välissä taiteillen. Tapahtumapaikka ja -aika ovat elokuvista tuttua ikuista Kiinaa, ainaisesti pysähtyneenä sotaherrojen ajan romanttiseen Kiinaan, niin kotoisaan filmilajia seuranneelle; kauniit naiset cheongsameineen, miehet Yhdysvaltain gangsteriajan puvuissaan, sankarit klassisissa kiinalaisissa taisteluasuissa. Konnat erottaa siitä, että heillä on hyvin huonot hampaat.


Päivän sitaatti

Danten Helvetin seitsemännestä piiristä epäilemättä löytyy pettureita, joukkomurhaajia, lastenrääkkääjiä ja valintamyymälästä sokeria pihistäneitä.
- Colin Dexter: Kadonneella oli yllään

keskiviikkona, kesäkuuta 22, 2005

Prinssi Rohkea ja Harmaa Pantteri

Menimme tänään aviomiehen kanssa käsi kädessä kampaajalle ja parturiin. Miehelle ajettiin 4 mm kesätukka. Hän oli tietysti ensin valmis ja lähti kotiin. Meidän oikoreittimme puiston halki vie kohdasta, jossa on loivat portaat ja molemmin puolin rehottavia ruusupensaita. Mies näki pensaissa räpistelemässä iäkkään naisen, jolla oli harmaa tukka, neulebaskeri ja pitkä harmaa villatakki. Rouvan rollaattori oli tuntemattomasta syystä ajautunut kaistalta ja päätynyt ruusuihin ja rouva oli tiukasti kiinni ruusupensaiden piikeissä villatakistaan.

Kertomansa mukaan mieheni lähestyi muutaman askeleen päähän ja sanoi:

- Päivää, rouva. Saanko auttaa rouvan pois sieltä?

Rouva kääntyi katsomaan erittäin pistävästi ja sanoi:

- Oletteko te niitä skinejä?

- En nyt sentään, minä olen ihan kunnollinen eläkeläinen.

- Taidatte olla kunnollinen mies.

- Rouvalta on tainnut vähän karata mopo käsistä. Saanko auttaa rouvaa?

- Ei se ole mikään mopo, se on rollaattori.

Mieheni alkoi irroittaa varovasti villatakkia ruusupensaasta, ja vanha rouva sanoi:

- Älkää sitten käpelöikö!

- Enhän minä nyt rouvaa käpälöisi. Minä vain irroitan rouvan, ja jos rouva sitten menee noita portaita, niin minä tuon tämän rouvan rollaattorin perässä.

Sitten mieheni irroitti rouvan ja rouvan rollaattorin ja saattoi heidät uudelleen yhteen. Läksiäisiksi rovua sanoi vielä:

- Taisitte te sentään olla ihan kunnollinen eläkeläinen.

Mies nauroi tunteja sitä, kuinka hän karautti valkoisella hevosella auttamaan pulaan joutunutta naista ja törmäsi harmaaseen pantteriin.

tiistaina, kesäkuuta 21, 2005

Vihainen

Päivän sitaatti

Aavistus ettei hän voisi elämänsä loppuun asti tehdä muuta kuin olla vihainen näytti tehneen hänet jo etukäteen surulliseksi.
- Orhan Pamuk: Lumi

maanantaina, kesäkuuta 20, 2005

Niitä päiviä

Eräs niistä päivistä

Tänään on niitä päiviä, jolloin ei kannattaisi nousta sängystä.

- mies oli nukkunut huonosti ja antoi sanallisia pyyhkeitä, koska istuin sängyn reunalle pukeutumaan. Hänen mummonsa oli lapsuudessa kieltänyt sängyllä istumisen ja siitä on tullut laki. Yleensä muistan, tänä aamuna en

- piti ostaa lähimmästä apteekista jotakin pientä, jota siellä ei ollut. Toiseen apteekkiin vain suunta

- kun kerran olin toisessa apteekissa, ostelin ostoskeskuksesta kaikenlaista tarpeellista, mutta unohdin pyykkipulverin

- asematunnelissa, jossa pyöräily on ankarasti kielletty, kaksi murrosikäistä singahti pyörineen kuin pyrstötähdet ja kiljuivat kuin dervissit. Olin vähällä saada sydämenpysähdyksen

- jalkakäytävällä kiitävä polkupyörä yritti vapauttaa minut ostoskärryjen riesasta

- koetin ladata asemalla bussikorttini saadakseni kärryni helpommin kotiin. Korttini oli vanhentunut vialliseksi ja piti uusia Keskustorilla. Sinne vain kärryjen kanssa

- terävää kiveystä koko matkan raskaiden kärryjen kanssa. Miksi eivät asfaltoi?

- bussi lähti nenän edestä, koska kärryjen kanssa ei voi juosta. Seuraava tuli puolen tunnin kuluttua.

- bussissa oli tilaa keskikäytävällä, kunnes bussiin tulivat lastenvaunut. Sen jälkeen seisoin käytävällä kärryineni ja kaikki Tampereen pehmeästi lihavat naiset työntyivät ohi hakiessaan istumapaikkaa. Oli kuin olisi tullut piestyksi höyhentyynyillä

- kotona kävi ilmi, että mies oli käyttänyt Floran loppuun, uusi rynnistys kauppaan

- eikä päivä ole kuin iltapäivässä...

sunnuntaina, kesäkuuta 19, 2005

Kiinalainen oikeus

Kiinalainen oikeus

Eipä ole Kiinassa enää tuomari Deetä. Jonkin aikaa sitten uutisissa oli tarina kiinalaismiehestä, joka kärsi pitkää vankeustuomiota vaimonsa murhasta. Yhdentoista vuoden jälkeen vaimo löytyi elossa, terveenä ja toisissa naimisissa toiselta puolelta Kiinaa. Syylliseksi todistettu aviomies oli tunnustanutkin murhan, kun poliisi oli hänestä tunnustusta tarpeeksi kauan vääntänyt. Samaan aikaan, kun nainen katosi, löytyi murhatun naisen tuntemattomaksi mädäntynyt ruumis. Tuomio oli selvä, koska oli uhri, murhaaja ja tunnustus. Paitsi, että uhri siis oli hengissä.

"Murhaaja" vapautettiin ja tunnustuksen puristanut poliisi hirttäytyi. Nyt toinenkin "murhattu nainen" on ilmaantunut hengissä. Hänet oli myyty pakkoavioliittoon. Kylälle ei kerrottu tästä, ja kun joesta löytyi silvottu nainen, murhasta tuomittiin paikallinen teurastaja. Motiiviksi kehiteltiin oletettu varkaus ja perusteluna oli, että silvottu nainen oli paloiteltu "ammattimaisesti".

Nyt ilmaantunut, hengissä oleva nainen sanoo, ettei hän koskaan edes tavannut teurastajaa. Teurastaja oli kuitenkin tunnustanut murhan, ja hänet teloitettiin 15 vuotta sitten. Tässä on siis kaksi murhattua naista, joiden henkilöllisyys on tuntematon, kaksi viatonta miestä, jotka on tuomittu, ja vakava ongelma Kiinan oikeuslaitoksessa.

Tuomari Deenkin aikaan epäiltyjä ensin lyötiin kepillä jalkapohjiin ja sitten vasta alettiin kysellä.

lauantaina, kesäkuuta 18, 2005

Sekalaisten kirjojen siunaus

Sekalaisten kirjojen siunaus

Varsinaiset kirjojen keräilijät ostavat ensipainoksia tai tiettyjä painoksia. Minulle kirjan sisältö on tärkeämpi kuin ulkonäkö. Silti kirjoihin kiintyy myös yksilöinä tai esineinä. Hyllyssäni on kirjoja, joita en vaihtaisi uuteen painokseen, koska niiden tuntu käteen, lehtien laatu, jopa tuoksu ovat käyneet tutuiksi. Versioni Ray Bradburyn "Marsin aikakirjat" -kirjasta on lapsuuteni ajalta. Kirja lumosi minut. Merkitsin pienillä lyijykynäpisteillä novellit, joista erityisesti pidin. Pisteet ovat vielä jäljellä. "Maapallon eläinkuvasto" ei ole se nukkavieru kapine, jota pitelin sylissäni 5-vuotiaana, se oli naapurin rouvan ainoa kirja. Oma kappaleeni on sekin silti varsin kunnianarvoisa ja selkämykseen on tummunut käsieni jäljet. Marguerite Yourcenarin "Hadrianuksen muistelmat" on harvoja isältäni perimiäni kirjoja. En vaihtaisi uuteen.

Oma lukunsa ovat antikvariaatista ostetut kirjat. Jokaisella on tarinansa, josta ei koskaan pääse selville. Kun kirjan etulehdellä lukee "Hyvää syntymäpäivää, äiti" miettii, eikö lahja ollut mieluinen ja mitä äiti sanoi, kun tytär myi kirjan. Pari klassikkoani on peräisin konkurssimyynnistä - joku rikastunut oli ostanut kokonaisen kirjaston ja sidottanut yhteneviin kansiin - ja sitten taas köyhtynyt. Noloa.

Kirjat ovat tarinoita ja kirjoilla on tarinoita. Juuri kuten ihmisilläkin.

perjantaina, kesäkuuta 17, 2005

Huputettuna

Elämä ilman aurinkoa

Asun talossa, jota remontoidaan. Eilen huputettiin koko talo. On hyvin hämmentävää elää ilman taivasta. Kun haluan tietää, paistaako aurinko, minun on katsottava Internetistä Ilmatieteellisen laitoksen sivulta. Suomessa kaupunkilainenkin on jatkuvassa yhteydessä luontoon. Sen huomaa vasta, kun yhteys katkaistaan.Näin maailma pimennetään

torstaina, kesäkuuta 16, 2005

Ajatuksia

Päivän sitaatti

Yleensä ihminen, kun sanoja hän kuulee,
myös ajatuksen näihin kätkeytyvän luulee.
- Johan Wolfgang Goethe: Faust

keskiviikkona, kesäkuuta 15, 2005

Kirjallisuuden ystävä

Päivän sitaatti

Kukaan ei voi yhtä aikaa olla kirjallisuuden ystävä ja rasisti.
- Ilon ja kivun kääntöpiiri


Roskakorijumala

Eilen aamulla rautatieaseman tunnelissa oli hiukan outo kohtaus. Seinään kiinnitetyn roskakorin edessä oli polvillaan kolme melko rähjäisen näköistä nuorta, kaksi miestä ja yksi nainen. He tuijottivat hartaan näköisinä roskakoria. Ajattelin, että menossa oli roskakorijumalan palvonta. Sitten huomasin, että roskakorin yläpuolella seinässä oli pistorasia ja kolmikko latasi kännyköitään. Miten proosallista.Kesä kaikille

tiistaina, kesäkuuta 14, 2005

Sokkelo

Päivän sitaatti

Jos sokkelon seinät poistetaan, siinä missä ennen oli valtava, salaperäinen paikka, on enää vain merkityksetön läntti maata.
- Simon Ings: Rautakalan kaupunki

maanantaina, kesäkuuta 13, 2005

Vanha ystävä

Päivän sitaatti

Hän hymyili, sama vanha Tessa. Ja minä kysyin, mitä hänelle kuuluu - minä kysyn aina kun näen hänet, tosissani, sillä hän joutui taistelemaan pitkään mitä vastaan nyt sitten joutuikin, ja lopettamaan koulunkäynnin neljätoistavuotiaana. Mutta kysyin sitä myös siksi, ettei meillä ole juuri muuta puhuttavaa, hän ei ole osa sitä maailmaa jossa me muut elämme.
- Alice Munro: Karkulainen

(Eli terveisiä Arktisille asioille - tästä kai puhuit?)

sunnuntaina, kesäkuuta 12, 2005

Pekingin Ankka

Pekingin ankka ja muita blogeja

Yhä useammat sivustot maailmalla ottavat blogin muodon. Kiina-aiheinen blogi on Pekingin Ankka. Afganistanissa sotivan Martinin kokemukset ovat blogimuodossa, samoin eläinlääkärin päiväkirja. Tavalliset, vanhanaikaiset kotisivut jäävät kohta kokonaan käytöstä.

MotoGP-päivä taas tänään!

lauantaina, kesäkuuta 11, 2005

Sorretut

Päivän sitaatti


"Ei riitä, että on sorrettu, on oltava myös oikeassa. Suurin osa sorretuista on niin tolkuttoman väärässä."
- Orhan Pamuk: Lumi

Päivän toinen sitaatti

"Naiset kyllä aina keksivät, miten selvitä, eikö totta? Miehille se ei ole valjennut."
- Alice Munro: Karkulainen

Kreationismi nostaa halun

Lueskelin taas Suomi24-keskustelupalstaa, ja siellä hakusanassa "evolutionismi ja kreationismi" (näin pitkälle menen masokismissani) löysin opettavaisen tarinan. Mies, joka sanoi olevansa erittäin hyvän näköinen, löysi naisen, joka oli tavattoman kaunis, mutta yhteisistä seksipuuhista ei tullut mitään, koska aina ratkaisevalla hetkellä miekkonen alkoi ajatella evoluutiota, kaikkia limaisia alkueläimiä ja muuta inhottavaa, ja kapine kutistui. Lopulta hän tunnusti neitokaiselle, joka sanoi ajattelevansa samalla tavalla. He menivät yhdessä herätyskokoukseen ja varmistuivat, että ovat Jumalan lapsia eivätkä jonkin iljettävän, karvaisen apinan sukulaisia. Hups heijaa, seksi alkoi sujua yhteisessä, säädyllisessä aviovuoteessa.

En tiedä, onko kyseessä puhelias trolli (eivätkä tienneet muut keskustelijatkaan), mutta tarina on opettavaisempi kuin kouluaikojeni raittiuskilpakirjoitukset. Siitäs saitte, evoluutioon uskojat, ei tule jälkeläisiä, ellette luovu rienaavista opeistanne!

perjantaina, kesäkuuta 10, 2005

RantakuviaPoseerattiin sitä ennenkin uimarannalla.


Neutraali ilme

Passikuville on tullut uusia vaatimuksia. Kuvassa on oltava neutraali ilme eikä saa hymyillä suu auki.

Eivätkö ihmiset ole tähänkin asti näyttäneet lähinnä rangaistusvangeilta?

torstaina, kesäkuuta 09, 2005

Rauhanomaista rinnakkaineloa

Rauhanomaista rinnakkaiseloa

Yleisönosastoissa paheksutaan usein rähjäisemmän kansanosan pesiytymistä kunnon ihmisten kulkuteille ja syytetään heitä kerjäämisestä, rähinöinnistä ja yleisestä häiriköinnistä. Tällaista saattaa tapahtua, en osaa sanoa. Tampereella kuitenkin sanotunkaltaisia yksilöitä näkee rautatieaseman puistossa, siinä, jonka keskellä on omituinen, ruma peltihäkkyrä, jonka väitetään olevan Olavi Virta. Tänäänkin, kun kuljin puiston läpi kauppaan, laskin kansoitetut penkit. Vastapäivään lukien niillä majaili seuraavanlaisia henkilöitä:

- kolme reppuselkäistä matkaavaa nuorta juomassa siideriä
- nukkuva mies
- kolme yllämainitun tyyppistä miestä kierrättämässä viinapulloa
- nuori nainen ja lastenvaunut
- kolme rähjäistä nuorta Grafen-oluttölkkien kanssa
- kaksi varttunutta naista ostoskasseineen

Yksikään penkkikunta ei häirinnyt toistaan. Kukaan ei huudellut viereisiin pöytiin eikä ohikulkijoille. Rauhanomaista rinnakkaiseloa.


Dianan munuainen puhuu

Francoise Gaellar, koulun sihteeri ranskalaisesta Espira de l'Aglyn kylästä, sai munuaissiirron kaksi päivää prinsessa Dianan kuoleman jälkeen. Hän väittää, että munuaissiirron jälkeen hän on huomannut käyttävänsä englanninkielisiä sanontoja. Hän sai voimakkaan tunteen, että munuaisen luovuttaja oli prinsessa Diana.

Mohamed Al Fayed, kuolleen Dodin isä, uskoo, että Dianan elimet on luovutettu, jotta estettäisiin kunnollinen ruumiinavaus. Mikään virallinen englantilainen taho ei suostu ottamaan kantaa. Pariisilainen elintenluovutusjärjestö sanoo, että Pariisissa luovutetut elimet päätyvät kaikki pariisilaisille, joita on tuhat jonossa jokaisena päivänä. La Pitie Salpetriere -sairaalan edustaja kiistää, että Dianan elimiä olisi luovutettu. Minä kummastelen, munuaisillako me kieliä puhumme.

keskiviikkona, kesäkuuta 08, 2005

Karkulainen

Päivän sitaatti


Olisipa Eric nyt nähnyt hänet.
Sillä lailla hän ajatteli Ericistä kaiken aikaa. Ei se johtunut siitä ettei hän tajunnut Ericin kuolleen - se ei hetkessä käynyt. Mutta hän palasi mieheen jatkuvasti mielessään, aivan kuin tämä olisi edelleen se ihminen, jolle hänen olemassaolonsa oli tärkeämpi kuin kenellekään muulle. Aivan kuin Eric olisi edelleen se jonka silmissä hän halusi loistaa. Ja se jolle hän edelleen esitti perusteluja, kertoi uutisia, järjesti yllätyksiä. Hän oli niin tottunut siihen ja se kävi niin automaattisesti, ettei miehen kuolema häirinnyt sitä yhtään.
- Alice Munro: Karkulainen


Hoivakivet

Joitakin vuosia sitten minulla oli raskas aika. Läheinen omainen sairastui vakavasti. Meillä oli vuosia ollut tapana kerätä kiviä ulkomaanmatkoilla. Valitsin sopivan kiven ja kuljetin sitä mukanani. Kivestä saa lohtua ja voimaa. Se on vanha ja hiljainen, mutta kädessä lämmin ja läheinen.

Nyt olen valinnut toisen kiven. Taloyhtiössä on remontti, mikä on stressaavaa. Ongelma on erilainen kuin viimeksi, joten kivikin on toinen. Tämä kivi ilmoittautui itse. Sain sirun kenkääni kauppamatkalla, ja ottaessani sitä pois, silmääni sattui kivi. Jatkoin matkaa, mutta kahdenkymmenen metrin päässä minun oli pakko pysähtyä ja palata hakemaan kivi. Mika Waltarin "Turms Kuolematon" tapasi samalla tavoin tärkeitä kiviä. Hänellä ne merkitsivät elämän käännekohtia. Uskon, että Waltari itse oli kohdannut elämänkiviä samalla tavoin.

Japanilaisille netsuket merkitsevät monia asioita, mutta ne toimivat myös hoivakivinä. Tavallinen kivi ei ole yhtä taiteellinen kuin netsuke, mutta sen sanoma on hiukan toinen. Se on oma itsensä. Siinä on sen tärkeä sanoma. Älä tee tai huolehdi, ole.

tiistaina, kesäkuuta 07, 2005

Me auttaa kanisteri

Me auttaa kanisteri

EpicAviation hallitsee suomen kielen:


ILMA-ALUS Kauppa-apulainen

Epic Ilmailu kin lankut kotona veres ja käytetty ilma-alus. Polveutua veres Cessna Asuntovaunu jotta käytetty Skyhawks, me kanisteri arvioida te kotona asettaa istumaan -lta plataani -lta sinun haaveilla. Epic Ilmailu ymmärtää aina- ailahteleminen maailma -lta ilmailu, ja me kanisteri auttaa te hankkia ilma-alus että parhaiten kattaa sinun välttämättä. Antaa meidän ylänkömaa opetettu esikunta aikaansaada avulla te jotta määritellä sinun välttämättä, ja we'll auttaa hankkia aivan lentokone ajaksi te. Asettua yhteyteen meidän kauppa-apulainen departementti avulla sinun erityinen välttämättä nykyisin.Tämä on vain näyte. Olen hukannut kerranlehdessä olleen osoitteen, jossa amerikkalainen uskonlahko yritti saada suomalaisia käännynnäisiä. Jos joku löytää sen, voisiko kertoa?

maanantaina, kesäkuuta 06, 2005

Numeroita

Huonon onnen numeroita

Länsimaissa on yleisenä käytäntönä, että hotelleissa ja sen sellaisissa ei ole kerrosta 13, koska ihmiset eivät halua asua huonon onnen kerroksessa.

Shanghaissa opiskelijoilla on tutkintoaika. Siellä taksiyhtiö on ottanut liikenteestä kaikki taksit, joiden numerossa on "4", koska se kuulostaa Shanghain murteella samalta kuin sana "epäonnistuminen". Shanghailainen bussiyhtiö on puolestaan antanut busseilleen määräyksen pysähtyä, jos opiskelijat viittovat. Busseissa on kolme paikkaa varattuna opiskelijoille. Jos joku istuu näillä paikoilla, hänen on tutkintoaikaan luovutettava se. Kilttiä.

Kiinalaiset ovat suuria sanamerkkien tulkitsijoita. Kurki merkitsee pitkäikäisyyttä, lepakko onnea, vai muistanko väärin? Meillä länsimaisilla suuri kauhun aihe, numero "666" on uhattuna. Heprean tutkijat ovat alkaneet epäillä, että pitäisikin pelätä numerosarjaa "616". Sellainen määrä haaskattua kauhua ja tuskaa kauppojen viivakoodeihin ja muuhun vastaavaan, ja kaikki menee uusiksi. Vähän kuin "millennium", vuosi 2000, tai toisten mukaan "2001" (joka ei kuulosta ollenkaan niin kiehtovalta) ja koko juttu perustui väärinkäsitykseen.

sunnuntaina, kesäkuuta 05, 2005

Liian paljon ääkkösiäNiin sitä löytää itsensä milloin mistäkin pippaloista. Lauantaina kauppareissulla Tampereen Tullintorilla oli kaikille avoimet Suomen Elintarviketyöläisten Liiton 100-vuotisen historian juhlat


Liian paljon ääkkösiä

Suomenkielessä on ehdottomasti liian monta ääkköstä. Kuten näkyy, päätin vaihtaa templaattia. Uudessa vain ei ollut kykyä ymmärtää ääkkösiä. Sain ominaisuuden paikoilleen (toivoakseni), mutta kaikki aikaisemmat postaukset piti korjata käsin. Olen uuvuksissa.

lauantaina, kesäkuuta 04, 2005

Voittaako krokotiili tiikerin?

Voittaako krokotiili tiikerin?

Siskonpojat kyselivät aikoinaan loputtomiin: "Voittaako krokotiili tiikerin" Jos leijona ja tiikeri tappelee, kumpi voittaa? Onko jääkarhu vahvempi kuin norsu?"

Kysymykset olivat tuskastuttavia ja vaikeita vastata. Aikuismainen "Ne eivät joudu tappeluun" ei auttanut. "Niin, mutta jos ne tappelevat, niin kumpi voittaa?"

Nyt Discovery Canal kysyy samaa. Ihan aikuiset ihmiset tekevät tietokonesimulaatioita, muovi- ja teräsmalleja ja oikean kokoisia rakenteita ja jysäyttelevät kiskoilla vastakkain harmaakarhun ja tiikerin kalloista tehtyjä valoksia ja muita vastaavia malleja ja kirjaavat totisina tuloksia.

Anteeksi jälkeenpäin, pojat.

perjantaina, kesäkuuta 03, 2005

Hajahuomioita ajurihevosista


Ajurihevonen New Yorkin Central Parkissa

Hajahuomioita ajurihevosista

Ajurihevosia on ympäri maailmaa, mutta kyydissä en ole ollut kertaakaan. Kirjallisuuden tutuin taitaa olla Ann Sewellin "Uljas musta". Ensimmäinen hajahuomio: kirja oli kielletty Etelä-Afrikassa, todennäköisesti vain nimensä vuoksi.

George MacDonaldin kirjassa "At the Back of the North Wind", jossa on oikein viktoriaaninen kuvaus lapsen kuolemasta sentimentaalisena voittona, lapsi on nimeltään Diamond isänsä ajurihevosen mukaan.

New Yorkissa, kuten monessa muussakin Amerikan kaupungissa, oli raitiovaunuhevosia. Rudyard Kipling on kirjoittanut novellin "Agitaattori", jossa pilkataan armottomasti ammattiyhdistysliikettä. Keskustelijoina ovat hevoset, ja eräs heistä kuvailee, mitä on olla raitiovaunuhevonen. Jos ei ollut hevosilla helppoa, ei ollut ajureillakaan. Kun eräs New Yorkin ajuri jäätyi kuoliaaksi penkilleen 1800-luvulla, pomot eivät suinkaan rakentaneet avoimelle etusillalle suojaa, vaan ottivat penkin pois. Seisaallaan miehet eivät niin helposti nukahtaneet ja jäätyneet.

Tämän päivän New Yorkissa eläinpoliisit tarkkailevat ajurihevosia. Niillä pitää olla ajopäiväkirja ja kaviossa tunnusluku, josta käy ilmi hevosen talli.

Tampereen Tallipihassa toimii edelleen vossikka. Joskus sitä näkee kaupungilla.


Päivän sitaatti


"We should be able to choose our families the same way we choose our friends. The round peg is never going fit in the square hole - it doesn't matter how much you try to force it."
- Charles de Lint: Memory & Dream

torstaina, kesäkuuta 02, 2005

Mikä vuosisata?

Mikä vuosisata?

Millä vuosisadalla me oikein elämmekään? Amerikassa kinastellaan edelleenkin siitä, oliko Darwin oikeassa vai ei - vai mistä he itse asiassa kinaavatkaan? En pysy perässä. Kansasilainen blogi on terävänä, koska Kansasissa käytiin juuri kahakka koulujen opetuksesta.Torontolainen ajaa vastakkaista kantaa. Tätä voisi pitää Pohjois-Amerikan kansallisena kisana, mutta meidän kotimaiset kymmenottelijamme hakkaavat heidät kirkkaasti ainakin maanläheisissä herjoissaan. Seuraan tilannetta.


Päivän sitaatti

Charles ei voinut sietää toimettomuutta, hän suuttui ajankuluksi.
- Jean-Paul Sartre: Sanat


keskiviikkona, kesäkuuta 01, 2005

Näin lähtee parveke


Näin lähtee parveke


Päivän sitaatti


Salaisuuden jakaminen on hyvä lähtökohta ystävyydelle.
- Orhan Pamuk: Lumi